русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  11 вересня 2024 19:57 

«Швидкі стоять у боксі вже понад рік, бо немає всіх документів»: не всі військові використовують необхідні на фронті автомобілі

підтримай автора: оригінал
7
1.3k
0
23 гуманітарні швидкі допомоги, які у 2022 році отримала Україна від уряду Італії, не були належно оформлені та передані військовим. Про це свідчить інформація, яку зібрали журналісти "МБ" під час пошуку цих автомобілів.
На це не спромоглися навіть після того, як п’ять швидких намагався привласнити один із благодійних фондів – "Невідкладна хірургічна допомога Буковини", головою якої був колишній генеральний директор Чернівецької обласної лікарні Сергій Бродовський. Щодо цих п’яти швидких було відкрито кримінальну справу, а куди поділися інші 18 автівок швидкої допомоги, ніхто не знав.
Спочатку ми не мали жодної інформації: ніхто із представників владних органів не знав, кому і куди передали машин. Нам довелося надіслати майже 20 запитів до різних інстанцій. Митна служба так і не повідомила, чи перетинали кордон гуманітарні швидкі допомоги, назвавши ці дані конфіденційними. У Чернівецькому обласному ТЦК теж відмовилися розповісти, чи швидкі таки потрапили до військових. У Чернівецькій ОВА інформацію не надавали нібито через відсутність її в нинішнього керівництва. Не допомогли з’ясувати долю автівок швидкої і колишні посадовці Чернівецької ОВА, які були причетні до перевезення автомобілів з Румунії до України. Заступник голови Чернівецької ОВА Артур Мунтян і начальник департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Олег Чорний в особистій розмові з журналістами "МБ" лише запевняли, що ні у чому не винні.
Аж після тримісячного обміну запитами із Чернівецькою ОВА редакції нарешті вдалося отримати список військових частин, куди скерували швидкі допомоги.
Проте ми вирішили все-таки перевірити безпосередньо у військових і спитали у них, чи вони отримали швидкі та як їх використовують. Список отримувачів надіслали до Міністерства оборони України, а вони вже їх перескерували безпосередньо до військових частин. Чекати на відповіді довелося довго, і досі більшість не відгукнулася на наш запит.
Водночас ми з’ясували найцікавіше. Кілька частин справді підтвердили наявність швидких допомог. В одній із них, яка була вказана у документі як отримувач допомоги, зазначили, що таких швидких ніколи не отримували.
У двох військових частинах телефоном розповіли, що швидкі їм надали, але без належних документів. Тож використовувати за призначенням їх досі не можуть.
"Ми отримали дві гуманітарні швидкі допомоги в межах кримінального провадження. Використовували їх для перевезення хворих і чергування з медеваку. За два роки в нас було багато поранених і хворих. Але в нас немає на дві машини швидкої медичної допомоги BRIEF документів — це технічний талон євростандарту, який би дозволив нормально оформити документи. Через це ми не можемо їх повноцінно використовувати. Уже був випадок, що нам машину на блокпосту повністю перевірили, бо не було цього документа. Військового можемо відвезти на цій машині в госпіталь, а на блокпосту мають право зупинити і не пропустити машину, бо немає всіх документів. Ми зараз на Донецькому напрямку, машини попри все використовуємо, бо вони дуже потрібні", – розповів військовий Денис.
Він попросив редакцію допомогти знайти ці документи.
З таким самим проханням звернувся представник іншої військовї частини. Вона отримала три швидкі допомоги, згадані у кримінальному провадженні, і теж без відповідних документів.
"Зараз автівки швидкої допомоги, які ми використовували, стоять у боксі, бо немає документів. А вони нам дуже потрібні. Куди я лише не звертався, писав запити у різні інстанції. Навіть дзвонив Сергію Бродовському! Він запевнив, що машини передав з усіма документами. Також телефоновував Олегу Чорному, який обіцяв з’ясувати щодо цих документів в адвоката. Проте все даремно. Ми трохи швидкими покористувалися, а тепер вони стоять у боксі", – розповів військовий Ігор.
Коресонденти "МБ" зверталися з цього приводу до Чернівецької обласної прокуратури сервісного центру МВС, але марно.
Також написали відповідний запит до Чернівецького обласного ТЦК та СП. Отримали чергову відписку: "Вказані транспортні засоби військовим частинам передавали у травні 2022 року. Якщо документи військовою частиною були втрачено, представники автомобільної служби військової частини можуть звернутися до відповідного районного ТЦК та СП, який виступав посередником при передачі автомобілів, з проханням посприяти у відновленні втрачених документів". Оце й уся співпраця.
І за кілька тижнів ситуація з документами у цих військових частинах не змінилася.
"Швидкі допомоги в бокси поставили минулого літа. Добре, що хоч бокси відремонтували, інакше б машини стояли на відкритому майданчику", – розповіли у військовій частині.
Упродовж усього часу розслідування ми також відстежували хід кримінальної справи у Першотравневому суді Чернівців про привласнення і зловживання службовим становищем колишнього керівника обласної клінічної лікарні, який нібито використовував 5 машин зі згаданої партії для власного збагачення. Чим далі, тим більш очевидним ставало, що така непрозорість у передачі гуманітарної допомоги, якраз і створила чудові умови для подібних махінацій. Адже якщо кожен крок у доставці гуманітарних авто на території ЄС ретельно відстежувався журналістами, волонтерами, благодійними організаціями, владою і публікувався на усіх можливих ресурсах, то щойно після перетину українського кордону авто наче рочинилися у Бермудському трикутнику. Чиновники кивали одне на одного чи прикривалися відмовкою про обмежений доступ.
Тому і маємо те, що маємо:
- із подарованих італійцями 23 швидких п’ять авто привласнили і лише після тривалої судової тяганини вони таки потрапили на фронт;
- одна швидка невідомо де;
- на дві швидкі допомоги не передали технічних документів;
- ще одну, за документами, передали військовій частині, але вона туди не доїхала, "загубившись" по дорозі;
- інформацію про ще близько десятка швидких ми досі не отримали від військових частин, тож готові до наступних "сюрпризів".
Нам прикро, що 23 швидкі допомоги з Італії, які були такими потрібними на початку війни і є не менш потрібними зараз, відповідальні за це чиновники не змогли передати належним чином. На жаль, так і не вдалося допомогти військовим на передовій з документами.
"МБ" офіційно звертається до Чернівецької обласної прокуратири і просить з’ясувати, чому швидкі допомоги, які були у кримінальному провадженні, не передали з усіма відповідними документами.
Також просимо з’ясувати прокуратуру, де поділися гуманітрні швидкі допомоги, які за документами передали військовій частині, а їх там не виявилося. Усі необхідні офіційні документи готові надати.
Читайте також у розслідуванні:
Гуманітарні автомобілі швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі
Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Пошук гуманітарних швидких допомог: до розслідування долучилися італійські журналісти
Де шукати VIN-коди швидких допомог?
Гуманітарні швидкі допомоги: VIN-коди допомогли отримати журналісти з Італії
До військових доїхали не усі гуманітарні швидкі з Італії
Редактор: Людмила Осадчук
11-09-2024, 19:57