русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  21 травня 2024 12:40 

Гуманітарні швидкі досі «під арештом» і залишаються у Чернівцях

підтримай автора: оригінал
15
1.9k
0
Скріншот з відео "Чернівецький промінь"
Декілька машин швидкої медичної допомоги понад рік залишаються у Чернівцях як речові докази замість того, щоб на бути фронті.
Про це йшлося у понеділок, 20 травня, на черговому засіданні суду у справі про привласнення подарованих Італією автомобілів.
Військові частини не раз просили віддати їм такі необхідні автомобілі швидкої допомоги, але отримали не всі. За словами адвокатів, вилучені під час обшуків ноутбуки та інша техніка після проведення судової експертизи була повернута власникам. А ось автомобілі екстреної медичної допомоги органи досудового розслідування відмовилися передати на фронт.
У матеріалах справи є декілька звернень від військових частин, яким дуже потрібні ці швидкі, але щоразу військові отримували відмову. Прокуратура та органи досудового розслідування аргументували це тим, що швидкі визнані речовими доказами у справі.
Тож, за словами одного з адвокатів, ці авто уже другий рік замість рятувати життя стоять без діла в Чернівцях.
І якщо про п’ять автомобілів швидкої допомоги хоч щось відомо у зв’язку з кримінальною справою, то де решта 18 машин — інформації немає. Саме щодо долі цих машин кореспондентка МБ запитала в одного з обвинувачених - колишнього директора обласної клінічної лікарні.
"Вони на фронті, на баланс лікарні ми їх не ставили", - відповів він коротко. А на прохання надати докази цього запевнив: "Докази є в судовій справі. Звертайтесь до адвокатів. Хай дадуть юридично правильні відповіді".
Ми звернулися до адвокатів, котрі були присутні на засіданні. У відповідь почули, що у матеріалах цієї судової справи є дані лише про 5 швидких. Тобто тих, котрі були оформлені на приватний благодійний фонд. Про решта 18 там не згадується.
Тож запевнення колишнього головного лікаря про "18 швидких на фронті" так і не підтвердилося.
Серед іншого на судовому засіданні йшлося про таке:
- Сторона захисту запевняла, що підписи в митних деклараціях на перевезення швидких не належать обвинуваченим у цій справі. Мовляв, обвинувачені не заповнювали митні документи і не переміщували машини через кордон.
- Одним з доказів вини колишнього директора лікарні є протокол про вимагання ним за перевезення на подарованій італійцями швидкій 16-ти тисяч гривень у чоловіка з інвалідністю. За ці гроші його мали доставити до Ужгорода, хоч, за законом, такі послуги мають бути безкоштовними. Адвокати обвинуваченого намагалися довести, що цей протокол не має юридичної сили, бо не був належно зареєстрований. Крім того, це виглядає як провокація органів досудового розслідування, бо у заяві згаданий чоловік з інвалідністю повідомляє про факт використання гуманітарної допомоги. Тоді як йшлося просто про перевезення і пацієнтові навряд чи могло бути відомо про "гуманітарне" походження автомобіля. Також один із адвокатів звернув увагу, що термін дії посвідчення про інвалідність згаданого пацієнта закінчився ще до початку війни.
- Захисники звернули увагу суду на неспівпадіння років випуску швидких, про які йдеться у справі, у різних документах. Це має значення при обчисленні розміру завданих збитків.
Кримінальне провадження у Першотравневому райсуді Чернівців щодо причетності колишнього керівника обласної клінічної лікарні та інших осіб до організації механізму привласнення гуманітарної допомоги, виділеної іноземними донорами для України, триває другий рік. Наразі суд розглядає 5-ий том справи із 12-ти. Наступне засідання призначене на 28 травня.
Читайте також:
Гуманітарні автомобілі швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі
Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Пошук гуманітарних швидких допомог: до розслідування долучилися італійські журналісти
Редактор: Людмила Осадчук
21-05-2024, 12:40