русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  09 вересня 2024 18:20 

На Буковині створили центр з пошуку безвісти зниклих на війні: куди та як звертатися родичам

підтримай автора: оригінал
5
1k
0
При Головному управлінні Нацполіції в області створено спеціалізований центр з пошуку безвісти зниклих за особливих обставин. Йдеться про цивільних і військових, які зникли на війні.
Працівники центру допомагають родичам, які звернулися до поліції, та супроводжують з моменту зникнення і до встановлення місця перебування особи, яка зникла.
Що робити родичам, коли близька людина зникла на війні, дізнавався "МБ".
– Основні завдання наших працівників полягають у моніторингу заяв і повідомлень, знайомстві та зустрічами з громадськими організаціями, які займаються пошуком зниклих безвісти. Ми щовівторка, з 10:00 до 13:00, приймаємо громадян особисто. Також працює телефон гарячої лінії, за яким можна звертатися щодня. Зателефонувавши на гарячу лінію, людина може дізнатися про стан справи, на якому вона етапі, чи створено кримінальне провадження та в якій області його відкрили, — розповів заступник начальника слідчого управління ГУ НП в області Сергій БУЗУМУРГА.
Від початку війни в правоохоронців є напрацьований алгоритм дій, коли особа зникла безвісти за особливих обставин.
– Отримавши інформацію від побратимів або оповіщення про те, що особа зникла безвісти, родичі повинні звернутися до найближчого відділу поліції із заявою. Перед тим, як розпочати кримінальне провадження, слідчі або оперативники перевіряють у базі, чи не було заяви за місцем зникнення. Таку заяву може подати командир підрозділу. Якщо ж заяву зареєстровано, ми повідомляємо родичів і надаємо їм контакти слідчого, який веде це кримінальне провадження. Якщо ж такої заяви немає, ми вносимо заяву до Єдиного реєстру розслідувань і розпочинаємо кримінальне провадження. Дуже важливо, щоби родичі прийшли на допит, під час якого слідчі з’ясовують номер частини, коли востаннє особа виходила на зв’язок, з якого номера телефону дзвонила і багато інших нюансів. Також родичам важливо здати біологічні матеріали, щоби внести до електронного реєстру генетичної інформації ДНК-профіль людини, – каже Сергій Бузумурга.
Це потрібно для того, щоби мати базу порівняння у разі, коли на місці бойових дій працюють судмедексперти. Якщо за результатами ДНК-експертизи є збіги, то слідчий призначає додаткову порівняльну експертизу.
Від початку війни слідчі поліції області встановили 179 осіб, які зникли безвісти за особливих обставин. У центрі з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, працюють слідчі, оперативники карного розшуку, спеціалісти-криміналісти та кіберполіцейські.
Візьміть до уваги
*Якщо ваш родич зник безвісти на війні, негайно звертайтеся до найближчого відділу поліції.
*Щовівторка, з 10:00 до 13:00, можна звернутися по консультацію в Центр з пошуку безвісти зниклих за адресою: Чернівці, вулиця Небесної Сотні, 2Г, кабінет № 325.
*Близькі та родичі зниклих за особливих обставин зможуть отримати консультацію за номером телефону: +380956759370.
Редактор: Анна Семьонова
9-09-2024, 18:20