русский корабльнахуй
 
Здоров'я  04 вересня 2024 20:26 

54% українців мають серцево-судинні хвороби. Як себе вберегти?

підтримай автора: оригінал
7
363
0
Ще кілька років тому інфаркти та інсульти найчастіше діагностували після 55 років. Повномасштабне вторгнення все докорінно змінило. Нині ці хвороби виявляють навіть у 30-річних. Постійні стреси, зумовлені війною й не лише нею, згубно впливають на наше здоров’я. Helsi знає, що робити, аби захиститись.
Майже у 55% українців діагностували серцево-судинні хвороби. Про це свідчать дані опитування інформаційної системи Helsi. Натомість прискорене серцебиття помічають у себе понад 51% опитаних.
Водночас постійну втому, слабкість, задишку, біль у грудях та набряк ніг відмітили у себе від 25% до 52% користувачів.
Серцево-судинні хвороби “помолодшали” через повномасштабне вторгнення. Схожі заяви лунали не лише від МОЗу, а й від лікарів у містах, містечках та селах. Та, певно, кожен з нас це також помітив. Ми погано спимо, постійно перебуваємо у стресі, відчуваємо свою знервованість навіть у стані спокою. Подібні стани впливають на серце та судини. Тож щороку треба їх обстежувати, аби згодом оминути гіпертонію, інфаркти та інсульти. Варто згадати, що від серцево-судинних хвороб в Україні щороку вмирає майже 500 тисяч українців.
Втім наслідків можна уникнути, якщо контролювати стан серцево-судинної системи у сімейного лікаря. Якщо ви періодично відчуваєте задишку вже на третьому поверсі під’їзду.
Якщо у вас болить голова “на погоду”, ви відчуваєте дискомфорт у грудній клітці, вас долає запаморочення, слабкість та шум у вухах — безоплатно запишіться до свого сімейного лікаря на очний прийом у застосунку Helsi. Це допоможе зрозуміти свій стан й дасть змогу правильно собі допомогти. Або ж скористайтесь онлайн-консультацією через застосунок Helsi.
Зробити це можна цілодобово, а записатися ви зможете до будь-якого лікаря, який вам потрібен, ось детальніше, як це зробити. Будь-який лікар може признати вам лабораторні обстеження.
Про серце та судини можна подбати вже зараз. Наше тіло любить будь-яку активність. Звісно, якщо у вас немає протипоказань. Тож біг, руханка, тренування у спортивній залі, плавання, йога чи ходьба — допоможуть тримати в тонусі серцево-судинну систему.
Ретельніше придивіться й до свого раціону. Краще зменшити вживання жирних сортів м’яса й збільшити кількість овочів та фруктів.
Крім того, ВООЗ радить обмежити й споживання солі до 1 чайної ложки на добу. Сіль підвищує артеріальний тиск, а цукор впливає на стан наших судин. Тож його краще вживати не більше 5 чайних ложок на добу.
Не варто забувати й про генетику, якщо у ваших кровних родичів були діагностовані серцево-судинні хвороби є ймовірність, що вони проявляться й у вас також. Цю інформацію обов’язково має знати ваш сімейний лікар, не соромтесь йому про це розповісти.
На відмінну від цукру та солі безпечних доз алкоголю та нікотину не буває. Тож краще повністю відмовитись від вживання алкоголю та куріння й привчитись до щоденного вживання очищеної води (1,5-2 літри на добу). Це допоможе вашому мозку та серцю й покращить загальне самопочуття.
І, звісно, не забувайте про стрес. Вправи для дихання у застосунку Helsi допоможуть з цим впоратись. 5 хвилин дихання заспокоять вас та зменшать тривожність.
Серцево-судинних хвороб можна уникнути, якщо щороку проходити обстеження у сімейного лікаря й, за потреби, у вузькопрофільних спеціалістів. Будь-яка хвороба має свій початок, тож вкрай важливо його розгледіти й усунути, щоб запобігти зародженню патології. І тоді ваше серце калататиме лише від щастя.