русский корабльнахуй
 
Здоров'я  28 травня 2024 13:25 

У лікарнях Чернівців проходить акція “Поміряй тиск - подбай про серце”. Для участі у розіграші 50 танометрів потрібно прийти до сімейного лікаря, поміряти тиск та заповнити анкету

підтримай автора: оригінал
14
595
0
Фото: allscripts.com
У Чернівцях проходить місяць боротьби з артеріальною гіпертензією. Стало відомо, де кожен охочий може зміряти тиск і стати учасником розіграшу танометра
З 17 травня до 21 червня 2024 року компанія СІВІТТА Україна в рамках проєкту ініційованого спільно Управлінням охорони здоров'я Чернівецької міської ради та Бюро ВООЗ в Україні у Чернівцях Місяць боротьби з артеріальною гіпертензією.
З 17 травня по 21 червня у лікарнях міста Чернівці проходить акція “Поміряй тиск - подбай про серце”. Для участі у розіграші подарунків (50 танометрів) - потрібно прийти до сімейного лікаря, поміряй тиск та заповни анкету. Адреси лікарень, що беруть участь у програмі Місяць боротьби з артеріальною гіпертензією у Чернівцях.
Після повномасштабного вторгнення ситуація погіршилася. Понад 20% ВПО страждають на серцево-судинні захворювання. У 2023 році кількість випадків серцево-судинних захворювань на Буковині зросла на 30% порівняно з попереднім роком. Однією з причин є стрес через війну.
Мета програми: підвищити обізнаність про важливість своєчасного скринінгу на артеріальну гіпертензію серед мешканців Чернівців, залучити більше пацієнтів до регулярного медогляду та моніторингу стану здоров'я, покращити лікування артеріальної гіпертензії та заохотити чернівчан бути проактивними у піклуванні про своє здоров'я.
Артеріальна гіпертензія (артеріальна гіпертонія, АГ) — медичний термін, який означає, що кров надміру тисне на стінки артерій ізсередини. Нормальним вважають систолічний (верхній) тиск менше 120 і діастолічний (нижній) тиск менше 80 мм рт. ст. Навіть помірне підвищення АТ пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя.
Артеріальну гіпертензію називають “німим вбивцею” – за відсутності значного дискомфорту та болю постійно підвищений АТ чинить несприятливий вплив на серце, судини й нирки. Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, інших ускладнень та захворювань серцево-судинної системи.
Гіпертонія є основною причиною передчасної смерті у всьому світі.
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, 1,28 мільярда людей у віці 30–79 років у всьому світі мають підвищений артеріальний тиск. Причому 46% дорослих, що мають артеріальну гіпертензію, не знають про це.
Саме Україна є лідером у світі за смертністю від серцево-судинних захворювань. Понад 400 000 втрачених життів щороку, більшість з яких можна було врятувати. За даними ВООЗ, 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки зміні способу життя.
Кожен другий українець є активним споживачем алкоголю та має зайву вагу, кожен третій споживає тютюнові та нікотинові вироби, дві третини населення не споживають достатньої кількості овочів, а 87% українців споживають надмірну кількість солі. Наслідок - страшна статистика: 64% смертей в Україні спричинені саме серцево-судинними захворюваннями.
Норми АТ для дорослих:
◼ Оптимально (верхній) тиск ≤ 120 мм рт. ст., діастолічний (нижній) ≤ 70 мм рт. ст.;
Норма – 130-110/70-80 мм рт.ст.
Високий нормальний – ≤ 130-139/85-89 мм рт.ст. (зверніться до лікаря планово)
Гіпертонія - ≥ 140/90 мм рт.ст. (заплануйте візит до лікаря якнайшвидше!)
Лікування початкової стадії гіпертонії (першої стадії) потрібно розпочинати відразу після перших епізодів підвищення тиску, аби не допустити прогресування хвороби.
Гіпертензію можна ефективно контролювати за допомогою ліків пролонгованої дії. Ці препарати входять до програми "Доступні ліки". Їх можна отримати безкоштовно або за незначною оплатою за призначенням та рецептом сімейного лікаря!
Сходи до сімейного лікаря, поміряй тиск, подбай про серце!
Після 40 років необхідно регулярно вимірювати тиск і консультуватися з цього приводу з лікарем! Самолікування гіпертонії - небезпечне!
Пункти безкоштовного вимірювання тиску
працюватимуть на різних точках Чернівців:
1 червня – Парк імені Тараса Шевченка (біля фонтану);
6 червня – вулиця Ольги Кобилянської 54/51