русский корабльнахуй
 
Здоров'я  28 серпня 2024 16:38 

Врятували життя: з серця 68-річної буковинки лікарі обласного кардіоцентру відкачали майже літр рідини

підтримай автора: оригінал
6
385
0
Із серця пацієнтки відкачали майже літр рідини. Унікальний випадок порятунку трапився днями в обласному кардіоцентрі. До закладу доправили 68-річну жінку зі скаргами на сильну задуху. Пацієнтці зробили низку обстежень: ехокардіографію, рентген та комп’ютерну томографію органів грудної порожнини.
У результаті хворій діагностували гідроперикардит, тобто наявність додаткової рідини у перикарді, повідомляє Чернівецька обласна рада.
«Перикард, утворений сполучною тканиною, є своєрідним мішечком, у якому міститься серце. У нормі перикард містить 15-50 мл природної рідини. Коли ж її кількість із якихось причин збільшується, серце не може повноцінно працювати, зокрема скорочуватися і розширюватися та заповнюватися кров’ю. Відтак це може призвести до тампонади серця і навіть до його зупинки», – пояснює завідувач відділення інтенсивної терапії Чернівецького обласного клінічного кардіологічного центру Дмитро Онофрейчук.
Зважаючи на діагноз та погіршення загального стану пацієнтки, медики вирішили зробити їй перикардіоцентез, тобто виведення зайвої рідини із перикарду за допомогою катетера.
Втручання тривало близько години, і за цей час із перикарду хворої було видалено близько літра рідини. Після цього самопочуття жінки суттєво покращилося.
За словами Дмитра Онофрейчука, на щастя, подібні випадки з наявністю у перикарді значної кількості рідини трапляються нечасто, а симптомом, завдяки якому можна запідозрити зле, є задуха. Тому у разі її виникнення краще не зволікати і своєчасно звернутися до фахівців кардіоцентру, йдеться у повіомленні.