русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  27 серпня 2024 12:20 

Чи будуть не допускати не щеплених дітей до шкіл на Буковині: лікар-епідеміолог дав відповідь

підтримай автора: оригінал
7
1.4k
0
На Буковині не щеплених дітей не будуть допускати до навчального процесу, лише у тому випадку, якщо буде фіксуватися спалах кашлюку у навчальному закладі, або ж у населеному пункті.
Про це кореспондентці molbuk.ua у коментарі розповів лікар-епідеміолог Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Падурару.
За словами Юрія Падурару, якщо ж буде фіксуватися збільшення хворих у навчальному закладі, то питання про не допущення дитини без щеплення до навчального закладу буде розглядати комісія із ТЕБ та НС.
"У разі, якщо буде ризик виникнення спалаху інфекції в школі, або ж населеному пункті, то головний державний санітарний лікар Чернівецької області може подати на розгляд обласної комісії ТЕБ та НС пропозицію, щодо заборони відвідування нещеплених дітей від кашлюку на період високих ризиків виникнення спалаху в школах. Це пов'язано із тим, щоби захистити не щеплених діток. Щоби вони не захворіли. Наголошую, такі міри будуть прийняті лише у тому випадку, якщо будуть фіксуватися випадки захворюваності у навчальних закладах", - розповів Ю. Падурару.
Також лікар-епідеміолог додав що, перед формуванням навчальних колективів, освітяни перевіряють наявність медичної документації, у якій повинно бути вказано наявність щеплення проти інфекційних хвороб.
Кашлюк: яка ситуація на Буковині
На Буковині різко зросла кількість хворих на кашлюк. Цього року зареєстрували 394 випадки, тоді як минулого року їх було лише 2.
Захворюваність фіксується в усіх районах Чернівецької області. Найбільше випадків у Вижницькому районі (59 хворих) та місті Чернівці (134 хворих). У Чернівецькому районі 312 випадків, у Дністровському – 23.
Розподіл захворювань по місяцях:
Січень: 8 випадків
Лютий: 30 випадків
Березень: 62 випадки
Квітень: 106 випадків
Травень: 69 випадків
Червень: 67 випадків
Липень: 52 випадки
Здебільшого хворіють діти, особливо у віці 10-14 років (28%) та до 1 року (26%). 203 дітей госпіталізували, 191 лікували амбулаторно. Серед дорослих зареєстровано лише 2 випадки.
Чим небезпечний кашлюк?
Кашлюк є дуже заразним, він легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.
Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.
Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.
Які симптоми кашлюка?
Хвороба починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист.
Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю та іншими ознаками ГРВІ.
У немовлят кашель може не проявлятись – але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.
Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.
За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное — негайно зверніться до лікаря!
Як запобігти кашлюку?
Усі діти мають отримати 4 щеплення — у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, наздоженіть його якнайшвидше. Також, від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижні вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.
Редактор: Анна Семьонова
27-08-2024, 12:20