русский корабльнахуй
 
Здорово  25 серпня 2024 03:12 

Смертність від спеки в Європі може потроїтися до кінця століття

підтримай автора: оригінал
8
975
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Найбільше постраждають південні регіони, особливо люди похилого віку.
Моделююче дослідження показує, що смертність від спеки в Європі може потроїтися до кінця століття за поточної кліматичної політики, повідомляє Phys.org, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНН.
«Смертність від спеки в Європі може потроїтися до 2100 року за поточної кліматичної політики, в основному серед людей, що живуть у південних частинах континенту», - згідно з дослідженням, опублікованим у журналі The Lancet Public Health.
Результати наголошують на необхідності посилення політики щодо обмеження глобального потепління для захисту вразливих регіонів та членів суспільства від впливу вищих температур.
В останні роки Європа пережила деякі з найспекотніших літніх сезонів, які збіглися з високим рівнем смертності. Літні люди наражаються на підвищений ризик смерті від екстремальних температур, і, як очікується, кількість людей, які досягають похилого віку, з часом збільшиться.
Загалом, при глобальному потеплінні на 3°C - верхня оцінка, заснована на поточній кліматичній політиці, - кількість смертей, пов'язаних зі спекою, в Європі може збільшитися з 43 729 до 128 809 до кінця століття. У тому ж сценарії кількість смертей, пов'язаних з холодом, яка нині набагато вища, ніж від спеки, залишиться високою, з невеликим зниженням з 363 809 до 333 703 до 2100 року.
Доктор Хуан-Карлос Сіскар з Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії сказав: «Наш аналіз показує, що співвідношення смертей від холоду та спеки різко зміниться протягом цього століття, причому кількість смертей, пов'язаних зі спекою, збільшиться у всіх частинах Європи та різко зросте в деяких областях. Водночас кількість смертей, пов'язаних із холодом, загалом трохи знизиться. Наше дослідження охоплює понад 1000 регіонів у 30 країнах, що дозволяє виявити осередки, де люди найбільше постраждають у майбутньому».
Смертність від холоду найвища у Східній Європі та країнах Балтії, а найнижча у Центральній та деяких частинах Південної Європи, з показниками від 25 до 300 смертей на 100 000 осіб. Смертність від спеки становить від 0,6 до 47 смертей на 100 000 осіб, з найнижчими показниками у Великій Британії та скандинавських країнах та найвищими у Хорватії та найпівденніших частинах континенту.