русский корабльнахуй
 
Новини України  21 серпня 2024 23:59 

Ці прізвища означають, що у роду були позашлюбні діти російських та австрійських солдатів

підтримай автора: оригінал
8
1k
0
Прізвище кожного українця здатне привідкрити завісу таємниці про те, ким були його пращури. Родові імена з'явилися під впливом певних життєвих обставин і спочатку були просто прізвиськами.
Мовознавець Юліан Редько у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" ретельно дослідив походження більшості сучасних родових імен українців, передає видання "Телеграф"
— Зустрічаються прізвища, утворені від назв офіцерських чинів.
Це не повинно викликати здивування, бо хоч український селянин не був тоді ні російським, ні австрійським офіцером, та назви (не раз перекручені) могли з різних причин стати його прізвиськами, зокрема якщо він був незаконним сином офіцера чи генерала, — пише мовознавець.
Прізвище Однорал — немилосердно перекручене з "генерал". В Україні проживають 379 носіїв цього родового імені.
Від прізвища також походять: Однораленко, Одноралова, Одноралов, Одноралець, Одноралєнко.
Прізвище Форись та похідне від нього Форисяк чи Форисюк — означало офіцерського слугу (денщика) і пішло з польського foryś.
Прізвище Оберлейтнер утворено від перекрученого "оберлейтенант" — військового звання молодшого офіцерського складу в Збройних силах Австро-Угорщини.
Нині в Україні всього 18 носіїв цього прізвища.
Ймовірно всі вони представники однієї родини.
Прізвище Капітан нині налічує 1296 носіїв по всій країні. Родове ім'я утворилося від офіцерського чину. Похідні від нього: Капітанець, Капітанчук, Капітанов, Капітанова, Капітановський чи Капітановська
Прізвище Майор має 1303 носії. Разом з тим, зросійщені варіанти цього прізвища — Майорова та Майоров — мають по 1725 та 1225 носіїв відповідно.
Редактор: Ангеліна Петльована
21-08-2024, 23:59