русский корабльнахуй
 
Здоров'я  16 серпня 2024 23:05 

Суперфуд для здоров’я. Експерти назвали спецію з потужними цілющими властивостями для всього організму

підтримай автора: оригінал
12
1.2k
0
Материнка звичайна, або орегано, не просто ароматна приправа із середземноморської кухні. Ця трава, популярна в італійських і грецьких стравах, має цілу низку корисних властивостей.
Про це пише NV.
Згідно з дослідженнями, орегано багатий на антиоксиданти, які можуть допомогти зміцнити здоров’я, захистити клітини від ушкоджень і навіть прискорити відновлення м’язів після інтенсивних тренувань.
В орегано містяться такі потужні речовини, як фенольні кислоти та флавоноїди, що нейтралізують шкідливі молекули — активні форми кисню (АФК), здатні спричинити серйозні проблеми, якщо їхній рівень в організмі стає надто високим. Одна столова ложка меленого орегано постачає організм вітаміном К, залізом і марганцем — ключовими елементами для підтримання імунітету, кровотворення і кісткової структури.
Але орегано — це не тільки спеція. Його також можна вживати у вигляді добавок, які, як показують дослідження, можуть зміцнювати імунітет і підтримуватиздоров’я кишківника, хоча доказів цих ефектів на людях поки недостатньо.
Утім, орегано — не така вже й нешкідлива трава. Високі дози можуть викликати побічні ефекти, особливо у вагітних і жінок, що годують груддю, а також у людей, схильних до алергії на рослини родини ясноткових.
Орегано — універсальний інгредієнт, який легко знайде собі місце на будь-якій кухні. Додайте його в соус, маринад, піцу або салат — і страва заграє новими барвами. Смак орегано землистий, м’ятний і трохи гіркуватий, що робить його чудовим доповненням до найрізноманітніших страв.
Редактор: Ангеліна Петльована
16-08-2024, 23:05