русский корабльнахуй
 
Україна  16 серпня 2024 12:44 

В Україні від сьогодні почав діяти закон про легалізацію медичного канабісу

підтримай автора: оригінал
10
725
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Як зазначає МОЗ, обіг медичного канабісу в Україні буде прозорим і на 100% простежуваним.
Сьогодні, 16 серпня, почав діяти Закон, який врегульовує обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.
Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я України, передає Медіа агентство АСС.
Зміни, які впровадили
Дозволили обіг канабісу в медичних цілях. Канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Раніше їхній обіг був під забороною – тепер дозволений, але з певними обмеженнями.
Серед вимог до культивування рослин роду коноплі – вирощування в умовах закритого ґрунту; забезпечення цілодобового відеоспостереження з наданням безоплатного доступу до нього Нацполіції; дотримання належної практики культивування та збирання вихідної сировини рослинного походження (GACP).
Для культивування передбачено порядок придбання насіння рослин – воно повинно мати сертифікат якості та бути зареєстрованим у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
Лабораторні дослідження медичного канабісу на вміст ТГК (тетрагідроканабінол - головний психоактивний компонент канабісу, - ред.) будуть здійснюватися виключно в державних лабораторіях, а зразки рослин відбиратимуться за участі Національної поліції, що забезпечить чіткий державний контроль за недопущенням незаконного обігу наркотичних речовин.
Додатковими елементами контролю за обігом наркотичних речовин з боку держави є супровід державною охороною перевезень медичного канабісу та ліків з нього.
Прозорість та контроль обігу ліків з медичного канабісу забезпечуватиметься електронною системою, робота якої вже врегульована нормативно та після технічних розробок запрацює восени цього року.
Кожна операція з медичним канабісом повинна бути зареєстрована в електронній системі упродовж наступного дня після її здійснення.
До системи вноситимуться інформація про виробництво насіння медичного канабісу, посів, клонування, посадку рослин та садивного матеріалу, відправлення зразків на лабораторне дослідження, збір рослин, перевезення, купівлю, виготовлення ліків, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо. Обліку підлягатиме насіння, садивний матеріал, рослини, внутрішньоаптечні заготівлі, ліки, відходи тощо.
Дозволяється також імпорт рослинної субстанції канабісу, з якої можливо виготовити ліки в аптеці.
Ліки з медичного канабісу будуть виготовлятися в умовах аптеки та призначатися за рецептом пацієнтам, для яких звичайні лікарські засоби не мають терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції, які погано переносяться.
Придбати такі ліки в Україні можна буде лише за електронним рецептом, в якому буде вказуватись лікарська форма та дозування, назви діючих речовин, які входять до їхнього складу. Очікується, що лікарські засоби з медичного канабісу будуть доступні пацієнтам у формі оральних крапель, твердих капсул, дентальних паст.
Нагадаємо, в законі йдеться лише про медичне використання ліків на основі канабісу