русский корабльнахуй
 
Кримінал  15 серпня 2024 21:52 

У Молдові затримали шахраїв з України, які вкрали в військових ЗСУ понад 155 тисяч євро. Захисники хотіли придбати на фронт автомобілі

підтримай автора: оригінал
11
817
1
У Молдові затримали вісьмох громадян України, які обманним шляхом заволоділи сумою еквівалентом понад 155 тис. євро, отриманою від 40 українських військових.
Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Newsmaker. та Національна поліція.
Шахраї, які прибули до Молдови як біженці після початку війни, розміщували в інтернеті оголошення про продаж машин, однак після отримання грошей зникали.
За даними слідства, українські військові знайшли в інтернеті на платформі OLX оголошення про продаж машин, зокрема позашляховиків. Фронтовики перерахували шахраям гроші, зібрані від своїх близьких на машини для захисту України. Однак ні машин, ні грошей військові не отримали.
Як розповіли в поліції та Прокуратурі з боротьби з оргзлочинністю, затриманим від 28 до 43 років. Серед підозрюваних є жінка. Усі вони є членами злочинної групи, яка діяла з 2022 року, яка після обману потерпілих і отримання грошей розпочала вчинення злочину з відмивання грошей.
Після переказу грошей від українських військових підозрювані знімали їх у банкоматах Молдови або використовували їх безпосередньо для оплати послуг чи покупок.
Як розповіли в Прокуратурі в особливих справах, для розслідування злочину правоохоронні органи Києва та Кишинева сформували спільну слідчу групу. За цим послідувало понад 20 обшуків у Молдові (в Кишиневі) і понад 10 в Україні.
У Молдові правоохоронці вилучили різні товари, імовірно, куплені на гроші, отримані обманним шляхом. Йдеться про 22 автомобілі класу люкс, які зареєстровані на осіб, що належать до соціально незахищених категорій, деякі ввезені контрабандою, зокрема Porsche, Mercedes-AMG G63 (Gelandewagen), здебільшого BMW X5, X6, Х7, ювелірні вироби вагою 4,5 кг, гроші, отримані внаслідок здійсненого шахрайства, а також більше ніж 80 банківських карток із Молдови, України та Росії.
Вилучено майже 250 тисяч гривень, 61 тисячу доларів США, 20 транспортних засобів преміумкласу, майже 5 кг золотих виробів, мобільні телефони, понад 80 карток банків Молдови, України та рф, зброю, чорнові записи, комп’ютерну техніку. Встановлено 67 епізодів злочинної діяльності, а попередня сума збитків перевищує 46 млн грн.
Після затримання підозрюваних суд сектора Чекани розпорядився помістити їх під арешт на 30 діб. Однак адвокати обвинувачених намагаються оскаржити це рішення в Апеляційній палаті Кишинева.