русский корабльнахуй
 
Цікаво  15 серпня 2024 14:38 

Сьогодні - Успіння Пресвятої Богородиці за новим календарем

підтримай автора: оригінал
12
833
0
Сьогодні, 15 серпня, християни відзначають одне з найважливіших свят – Успіння Пресвятої Богородиці.
Успіння Пресвятої Богородиці в народі часто ще називають Перша Пречиста. Це свято вважається одним із двадцяти найважливіших дат у церковному календарі. Для підготовки до Успіння віряни дотримуються досить суворого Успенського посту.
До переходу на новоюліанський календар українці святкували цей день 28 серпня. Однак за новим календарем свято припадає на 15 серпня, Медіа агентство АСС з посиланням на Еспресо.Захід.
Свято Успіння належить до найстарших Богородичних свят. Вперше його відзначили 431 року в Єрусалимі невдовзі після Собору в Ефесі. У цей день Діва Марія завершила своє земне життя, а її тіло й душу Ісус Христос забрав на небо. Це друге за значущістю свято Церкви після Воскресіння Христового.
У цей день в храмах відправляється Єрусалимська Утреня – богослужіння, яке здійснюється тільки двічі в році: в страсну п’ятницю і на Успіння. Також в церкві ставлять свічку і моляться за здоров'я всіх близьких. Батьки моляться Богоматері за благословення дітей. За народною традицією, на Успіння заготовляють варення і консервацію, прибирають зерно в льохи.
Також існує традиція цього дня нести до ікони Божої Матері квіти, освячувати хліб або букетики хлібного колосся. Цього дня прийнято допомагати нужденним.
Народні прикмети на Першу Пречисту
- Яка буде погода на Першу Пречисту, такий чекай і осені.
- Якщо на Успіння небо прикрасила Веселка, то осінь порадує теплом.
- Багато павутини на Першу Пречисту віщує морозну і малосніжну зиму.
- Якщо на Успіння побачити іній, це обіцяє холодну осінь і ранні морози.
- Туман на Успіння Пресвятої Богородиці обіцяє, що попереду ще буде багато теплих днів, а гриби порадують хорошим урожаєм.