русский корабльнахуй
 
Здоров'я  13 серпня 2024 23:59 

Мити або чистити: вчені назвали спосіб, який позбавиться пестицидів в овочах та фруктах

підтримай автора: оригінал
12
1.4k
0
Миття фруктів та овочів не забезпечить ефективного очищення від шкідливих пестицидів. Вчені з'ясували, що слід знімати шкірку, щоб отримати максимальну користь здоров'ю.
Про це повідомляє Nano Letters.
Чому мийка не допоможе уникнути небезпеки
Дослідники з Аньхойського сільськогосподарського університету в Китаї радять споживачам знімати шкірку з огірків та яблук. Все тому, що простого миття недостатньо, щоб позбавитися потенційно небезпечних пестицидів.
Вчені застосували складні технології виявлення хімікатів, включаючи лазерні промені та інноваційну плівку SERS, щоб дослідити речовини, які є на шкірці різних харчових продуктів.
Дослідження охопило не лише огірки та яблука, а й перець чилі.
Професор університету Дундон Е розповів, що це дослідження проведено у рамках великої сфери безпеки харчових продуктів. Його мета – надати споживачам рекомендації, які вбережуть здоров'я.
Як виявилося, очищення може ефективно видалити майже всі залишки пестицидів, на відміну простого миття водою.
Деталі дослідження
У ході дослідження вчені наносили на зразки продуктів фунгіциди, тири та карбендазими.
В результаті виявилося, що пестициди не тільки залишаються на шкірці після миття водою, а й проникають через шар м'якоті. Але очищення шкірки може бути достатнім, щоб уникнути вживання хімікатів.
Після миття на поверхні 20% фруктів та овочів залишаються пестициди, що становлять "значний ризик" для здоров'я. Майже повністю позбавитися хімічних речовин можна лише завдяки очищенню від шкірки.
Міністерство сільського господарства США та Управління з контролю якості харчових продуктів та медикаментів стверджують, що залишки пестицидів, які не перевищують допустимі норми, зазвичай не викликають ризиків для здоров'я.
У звіті Аньхойського сільськогосподарського університету підсумували, що очищення від шкірки магазинних овочів та фруктів може ефективно допомогти уникнути небезпеки.
Редактор: Ангеліна Петльована
13-08-2024, 23:59