русский корабльнахуй
 
Новини України  13 серпня 2024 13:35 

В Україні зафіксували рідкісне оптичне явище – північне сяйво

підтримай автора: оригінал
11
800
0
У ніч на 13 серпня в Україні зафіксували рідкісне оптичне явище – північне (полярне) сяйво. Ця неочікувана яскрава подія відбулась на тлі метеоритного потоку Персеїд, пік яких також припадає саме на ці дні.
Неймовірне подвійне космічне шоу українці бачили на території Львівської, Івано-Франківської, Харківської, Дніпропетровської, Чернігівської та Сумської областей. Спалахи яскравого рожевого, червоного з переходами на фіолетовий та зелений кольори на небі українці фіксували та викладали у соцмережі.
"У ніч на вівторок, 13 серпня, над територією України спостерілося північне сяйво, що не є характерним для наших широт. Пурпурове світло можна було спостерігати у поєднанні з метеорним потоком Персеїди. Непритаманне явище помітили і на Волині, у Маневичах.
Зазначимо, що зазвичай північне сяйво можна спостерігати у полярних широтах 90-70°, Україна ж перебуває на широті 52-44°. Можливість милуватися цим явищем була завдяки антициклону, що зумовлював малохмарну погоду без опадів. Схожа синоптична ситуація протримається ще до кінця робочого тижня", - повідомили у Волинському обласному центрі з гідрометеорології.
Хоча синоптики прогнозували певну геомагнітну активність на вихідних і Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) попереджав про геомагнітну бурю, проте про полярні сяйва не йшлося. Адже вони виникають справді рідко. Та ще й зовсім не властиві нашим широтам.
Зазвичай полярне сяйво можна спостерігати на відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі, а Україна перебуває на широті 52°-44°, що свідчить про те, що сяйво на наших теренах є нетиповим явищем. Втім зміни клімату і часті вибухи на Сонці корегують дійсність. Адже лише за 2023 рік українці могли спостерігати полярне сяйво тричі – у травні, квітні та листопаді. І вже цьогоріч, на початку травня, в деяких областях України фіксували це яскраве оптичне явище.
Редактор: Аліна Книжник
13-08-2024, 13:35