русский корабльнахуй
 
Останні новини  18 травня 2024 18:23 

Криваве небо, північне сяйво і пил з Сахари - які аномалії сталися в Україні за останній рік

підтримай автора: оригінал
30
-
0
Останнім часом в Україні почастішали природні аномалії. Ми зібрали найяскравіші з них.
То північне сяйво у різних відтінках рожевого та червоного, то температурні рекорди, то магнітні бурі, то пил з Сахари - все це відбулося в Україні за останній рік.
Увечері 5 листопада українці в більшості регіонів могли спостерігати незвичне явище – небо стало рожевим, а подекуди криваво-червоним. Зокрема це спостерігали у Київській, Дніпропетровській та Донецькій областях. Таке північне сяйво було зумовлене сильною магнітною бурею і безхмарним небом.
Температурний рекорд в кінці березня 2024 року
30-31 березня, а також в перші дні квітня 2024 року в Україні спостерігалась аномально тепла погода, як у травні - від +23 до +26 градусів. Востаннє такий температурний рекорд для кінця березня був зафіксований у 1968 році.
У квітні Україну двічі вкривав пил із Сахари. У перші дні квітня явище супроводжувала вітряна та суха погода, а 24 квітня пісок випав з дощем. Загалом квітневі пилові хмари дісталися Швеції, Фінляндії, Греції та частини росії.
Востаннє подібне явище спостерігалося в Європі у березні 2018 року. Воно було обумовлено переміщенням повітряних мас в області низького тиску над Лівією. Останніми роками пилові шлейфи з Сахари спостерігаються над іншими континентами все частіше, що може свідчити про зміну в моделях атмосферної циркуляції.
Увечері 10 травня в багатьох регіонах України спостерігали рожеве північне сяйво.
Рідкісне явище спостерігали в Одеській, Донецькій, Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Рівненській, Волинській, Тернопільській, Львівській, Закарпатській областях.
Вважається, що воно зумовлене потужною магнітною бурею. Вперше подібне рожеве сяйво над Україною зафіксували 24 квітня 2023 року.
Вночі 1 травня жителі Харківської, Полтавської, Сумської, Дніпропетровської та Запорізької областей спостерігали потужний блакитний спалах у небі. У соцмережах опублікували відео, на якому щось падає високо в небі, а потім вибухає, при цьому все відбувається без звуку.
"Саме в кінці квітня - на початку травня Земля проходить через два метеорних потоки - Іриди і Ета-Аквариди. Імовірніше за все, цей метеор, або суперболід, як його ще називають, був з метеорного потоку Ета-Аквариди. Сам потік був породжений кометою Алея", - пояснив Суспільному астроном Михайло Лашко.
Востаннє випадок падіння метеора в Україні зафіксували 19 квітня 2023 року.
А 10 травня розпочалася найсильніша за 20 років магнітна буря, яка тривала кілька днів. Джерело спалаху - велике складне скупчення плям на Сонці.