русский корабльнахуй
 
Чернівці  08 серпня 2024 09:40 

Сьогодні відзначаємо 190 років з дня народження Юрія Федьковича – письменника, поета та громадського діяча

підтримай автора: оригінал
8
844
0
Фото з відкритих джерел
Його називають буковинським Кобзарем, поезії якого стали народними піснями.
Сьогодні минає 190 років від дня народження видатного письменника, публіциста, передвісника нової української літератури, діяча національного відродження на Буковині – Юрія Федьковича, пише Медіа агентство АСС з посиланням на фейсбук-сторінку голови Чернівецької обласної ради Олексія Бойка.
Юрій Федькович писав українською мовою ліричні вірші й балади, оповідання і повісті, в яких порушував гострі соціальні теми.
Важливими й цінними для буковинців стали буквар, який склав Юрій Федькович, а також читанка і співаник для народних шкіл. Це був сміливий вчинок буковинського митця для поширення і збереження української мови.
Сьогодні на його честь на Буковині названо вулиці й національний університет. Його твори вивчають у школах.
Чимало творів поета присвячено розробці теми кохання як «люби — згуби», ситуаціям вибору суспільної ролі героєм тощо. У 60-х роках Федькович активно виступає на сторінках галицької преси з художніми творами (вірші, поеми, оповідання, а далі й драми), одначе його подальші спроби розширити тематику, розбудувати поетику, не завжди здобувалися на підтримку місцевих літературних кіл чи критики.
У 1867-1868 рр. у Коломиї вийшла друком нова збірка – «Поезії Юрія Городенчука-Федьковича» (у трьох випусках).