русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  05 серпня 2024 20:26 

На Буковині хірурги лікарні самостійно трансплантували нирку: врятували життя 46-річному чоловіку

підтримай автора: оригінал
14
1.4k
0
У Чернівецькій обласній клінічній лікарні було проведено сьому пересадку нирки.
Про це йдеться на офіційній сторінці медичного закладу.
"Особливістю нинішньої транпслантації нирки стало те, що оперативне втручання бригада хірургів нашої лікарні провела самостійно. Якщо раніше значну частину оперативного втручання виконували хірурги-трансплантологи з Першого медичного об’єднання Львова, то цього разу лікарі нашого медзакладу оперували самостійно. Колеги зі Львова тільки наглядали і координували їхні дії. Приємно бачити молоду команду наших лікарів, які із запалом працюють над розвитком нового напряму надання медичної допомоги", - каже генеральний директор Чернівецької обласної клінічної лікарні Дмитро Домбровський.
Завідуюча відділенням нефрології, лікар-трансплант-координатор Чернівецької ОКЛ Галина Шкіопу розповідає, що реципієнтом став 46-річний буковинець, який раніше вже переніс родинну трансплантацію нирки, проте останні майже три роки перебував на гемодіалізі.
З ниркою, пересадженою від батька, чоловік прожив понад 8 років. Наразі йому пересадили орган від посмертного донора. Трансплантована нирка відразу запрацювала, тож пацієнт перебуває у задовільному стані після операції.
Як відзначає хірург-трансплантолог Федір Гудима, який брав участь у трансплантації, операція була не найскладніша з його практики, але першою, де він оперував тільки у складі бригади Чернівецької обласної лікарні. Відтак, було присутнє хвилювання, навіть попри особистий досвід.
Раніше повідомлялося, що буковинка стала посмертним донором і врятувала життя трьом людям.
Редактор: Людмила Осадчук
5-08-2024, 20:26