русский корабльнахуй
 
Новини  04 серпня 2024 16:00 

Сенегал викликав посла України через допис з нібито підтримкою туарегів у Малі, які атакували «вагнерівців»

підтримай автора: оригінал
7
-
-
Міністерство закордонних справ Сенегалу викликало посла України Юрія Пивоварова через допис, у якому дипломат нібито виказував підтримку туарегам у Малі, які атакували членів російської ПВК «Вагнер».
МЗС Сенегалу заявило, що такий допис був опублікований на Facebook-сторінці українського посольства. Та, схоже, наразі він видалений.
Що це за допис, не уточнюється. Африканське новинне агентство APA пише, що йдеться про відео, де речник української розвідки стверджує, що Україна надала інформацію туарегам для атаки «вагнерівців».
29 липня представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в етері телемаратону «Єдині новини» справді казав, “що повстанці отримали необхідну інформацію, і не лише інформацію, яка дозволила провести успішну воєнну операцію проти російських воєнних злочинців”.
APA пише, що відео супроводжувалося певним коментарем українського посла, який влада Сенегалу визнала недоречним.
У пресрелізі МЗС Сенегалу йдеться, що посол стверджував про підтримку нападу найманців у Малі, здійсненого між 25 і 27 липня 2024 року.
Сенегал заявив, що дотримується позиції “конструктивного нейтралітету в російсько-українському конфлікті” та “не може терпіти будь-яких спроб перенести на свою територію медійну пропаганду, яка ведеться в цьому конфлікті”.
Дакар викликав посла України, щоб “нагадати йому про зобов’язання обережності, стриманості та невтручання, які повинні супроводжувати серйозність і урочистість його місії”.
До слова, малійські повстанці стверджували, що вони вбили та поранили десятки найманців приватної військової компанії «Вагнер» протягом двох днів боїв біля кордону з Алжиром.
Як заявила повстанська коаліція політичних і військових рухів «Постійні стратегічні рамки для миру, безпеки та розвитку» (CSP-PSD), її учасники захопили бронетехніку, вантажівки та танкери під час боїв у прикордонному місті Тінзауатенм, а також пошкодили гелікоптер, який розбився в місті Кідаль.
Армія Малі оголосила про своїх двох вбитих та 10 поранених солдатів, а також підтвердила авіатрощу літака під час виконання планової місії. Водночас військові заявили, що вбили близько 20 повстанців.
Згодом «Вагнер» підтвердив, що туареги знищили їхніх найманців у Малі.