русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  03 серпня 2024 18:00 

«Наш бануш готовий за п’ять хвилин»: на Буковині волонтери готують "сухі" страви для військових

підтримай автора: оригінал
11
1.8k
0
Понад два роки в Новодністровську волонтери готують для військових суху їжу. І хоч не збирають великі партії, але роботу свою не планують зупиняти.
Ініціатором став Павло Турець. Він працює енергетиком, а у вільний час готує і фасує сухі супи й борщі, йдеться у публікації "МБ".
"Я люблю готувати. Коли почалася велика війна, вирішив допомагати, чим можу в тилу. Тож вже в березні 2022 року почали готувати сухі борщі. В інтернеті побачив інформацію про коломийську команду волонтерів, які теж готують такі страви. Запозичив у них рецепт і трохи вдосконалив", – згадує Павло.
Серед пропозицій волонтерів – борщ, бульйон. Цього року з’явилося харчо, бануш і гороховий суп.
"Виготовляємо суху їжу на замовлення для конкретних людей або робимо невеликі партії про запас. Цього року з’явилася проблема з електрикою, важче сушити продукти. Для сушіння овочів, наприклад, потрібно 10-12 годин. Для сушіння м’яса – чотири-п’ять годин, тож у проміжках між знеструмленнями встигали це робити. Але зараз перейшли на ті продукти, які можна поєднувати без сушіння. Так з’явився у нашому раціоні бануш. Рецепт запозичили в коломийських волонтерів. Купуємо у наших фермерів копчену бринзу і сушимо її", – продовжує Павло.
Волонтери зробили за ці роки понад дві тисячі пакетів різноманітної сухої їжі. Павло зізнається, що почали робити менше, бо у військових нині немає потреби в ній.
"Ми й далі робимо сухі супи, борщі, але багато військових каже, що харчування в них добре. І це одна з причин, чому ми менше готуємо", – каже чоловік.
Нещодавно волонтери відправили свої супи та борщі на Харківський напрямок. Павло оголосив збір на свій день народження, щоб зібрати кошти на продукти.
"Люди допомагають продуктами, робимо невеликі партії. Зараз закупили інгредієнти на супи. Борщ теж є, і військовим можемо роздати. Супи фасуємо сім’єю. Фасування 40-50 пакетів займає годину. Овочі на борщ сушать кілька людей і потім разом фасуємо. Працює команда наших невтомних дівчат: Ольга Новаківська, Ліля Лиходід, Лідія Заяц, Наталія Пашкова. Без них сушені борщі не можуть існувати", – каже Павло Турець.
Сухі страви, які роблять волонтери, готуються досить швидко.
"Наші супи й бануш миттєвого приготування достатньо залити гарячою водою і через п’ять хвилин можна їсти. Борщ вариться 15-20 хвилин. Усі страви сам куштував, усе смачно. Якщо щось не подобається, удосконалюю рецептуру. Наприклад, суп харчо поки що не роблю. За рецептом він трохи гострий, може викликати спрагу. Тож працюють над покращенням смаку, щоб він був смачнішим", - каже Павло Турець.
Редактор: Людмила Осадчук
3-08-2024, 18:00