русский корабльнахуй
 
Останні новини  03 серпня 2024 14:02 

Водійки тролейбусів та електромонтерка - як у Чернівцях жінки опановують “чоловічі” професії

підтримай автора: оригінал
11
-
0
Під час повномасштабного російського вторгнення український ринок зіштовхнувся з гострою нестачею кадрів, адже чимало людей пішли захищати свою країною. Про те, як видозмінився ринок працю в умовах широкомасштабної війни, і як жінки поступово опановують умовно “чоловічі” професії, сайт 0372.ua розбирався на прикладі Чернівців та чернівецької області.
Згідно з аналізом ринку праці, який на початку липня провела платформа Work.ua, серед кандидатів на роботу переважають жінки. А точніше це 60% жінок до 40% чоловіків.
А в березні 2024 року компанія Blablacar проаналізувала, що 17% її водіїв - жінки. Це 55 тисяч водійок, з них 2570 суперводійок.
Ми спитали Чернівецький обласний центр зайнятості, чи відчувається зараз брак кадрів на умовно чоловічих професіях, і чи беруть на них жінок.
Начальниця управління реалізації політики зайнятості Чернівецького обласного центру зайнятості Оксана Симак розповіла, що дефіцит кадрів зараз спостерігається гострий. Але, за спостереженнями центру зайнятості, поки немає чіткої картинки, де жінки масово заміщують чоловіків в певних професіях.
У Чернівецькій області зараз дуже багато пропозицій роботи по різних галузях і напрямках. Але найбільший попит на працівників спостерігається в сфері торгівлі, кухарів, продавців-консультантів, працівників сфери послуг, молодшого медичного сектору (медсестри, медбрати, медсестри по догляду за хворими). Потрібні охоронці, продавці, офіціанти, помічники. Як ми бачимо, ці професії не мають гендерної приналежності.
В іншій професійній групі потрібні робітники з обслуговування та устаткування машин, водії автотранспортних засобів, трактористи в сільському господарстві, садчики на цегельні заводи, оператори заправних станцій, складальники склопакетів на виробництві вікон. Зазвичай цими роботами переважно займались чоловіки, але опанувати цю професію можуть і жінки, наприклад, пройшовши спеціальні курси.
Якщо довитися по фахівцях, то є велика потреба в бухгалтерах, асистентах вихователів у закладах освіти.
Серед тих, хто працює з інструментами, потрібні швачки, пекарі, слюсарі-верстатники, ремонтники.
З непрофесійних вакансій потрібні дрібники, двірник, підсобний робітник, укладальник, вантажник.
Серед людей з вищою освітою бракує фармацевтів, інспекторів, психологів навчальних закладів, фахівці з публічних закупівель. Також шукають адміністраторів, секретарів, касирів.
Тобто практично в кожній галузі є попит на робочу силу.
Дійсно, чоловіки сьогодні потрібні на багато вакансій. Але кожне підприємство намагається перекрити потребу тими чи іншими фахівцями - тими що повернулись з передової, тими, що можуть менший обʼєм роботи виконувати, де можна - заміняють жінками.
Поки Чернівецький центр зайнятості не досліджував, яка частка жінок зараз замінює чоловіків. Серйозного переміщення жінок на умовно чоловічі професії поки що немає.
Водночас як нам розповіли в Словʼянському центрі зайнятості, що на Донеччині, зараз у Слов’янську близько 80% безробітних – жінки. Стосовно “чоловічих” посад - бракує водіїв категорії С, Е, машиністів екскаватора, машиністів крана автомобільного, електрогазозварників високого розряду. Водночас з цим жінкам зараз часто пропонують опанувати нову роботу, наприклад, по Донецькій області в шахтах з можливістю попереднього навчання на робочому місці.
Втім жінки зараз відгукуються абсолютно на всі вакансії - від вчителів до керівних посад на заводах, від ФОПів до швачок. Тобто жінки задіяні майже у всіх сферах.
Так, минулого року у Чернівецькому обласному центрі зайнятості була група близько 20 жінок, які пішли вчитися на трактористок.
Водночас міський голова Чернівців Роман Клічук на пресконференції на початку липня розповів, що на комунальних підприємствах міста є брак працівників через мобілізацію.
Роман Клічук зазначив, що проблему обговорювали з обласною військовою адміністрацією та ТЦК. Він додав, що розуміння від військових є, а це найголовніше в цьому питанні.
У звʼязку з цим ми звернулися до Чернівецького тролейбусного управління (ЧТУ) з прозанням розказати, яка в них зараз ситуація з працівниками, і чи задіяні у них жінки в умовно “чоловічих” сферах.
У ЧТУ нам розповіли, що зараз спостерігається тенденція до зайнятості жінок на посадах, які раніше вважалися “суто” чоловічими.
У КП “ЧТУ” працевлаштована 21 жінка-водійка тролейбусів. Вони вправно керують “рогатими”. Найстарша працює водійкою на підприємстві 45 років, а наймолодша тільки пів року.
Нещодавно завершила навчання на водія тролейбуса група, в якій третина - це жінки. На базі підприємства вже розпочинається навчання наступної групи водіїв тролейбуса, в якій також є жінки.
Крім того, половину штату охоронників підприємства складають жінки. Їх працює шість.
На посаді обмотувальника елементів електричних машин працює жінка, а також електромонтера.
Водійки тролейбусів ЧТУ
Водійки тролейбусів ЧТУ
Отже, сьогодні практично не існує поділу на професії, де беруть тільки чоловіків, але не беруть жінок. Це підтверджують і Центри зайнятості, додаючи, що зараз є можливості отримати нову спеціальність, а роботодавці шукають в першу чергу кваліфіковану людину, яка знається на тому, що від неї чи нього вимагається.
Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win