русский корабльнахуй
 
Спецтема  29 липня 2024 17:12 

Як зникла фортеця Черн або прадавні деревʼяні Чернівці

підтримай автора: оригінал
8
-
0
В історії Чернівців було дві фортеці. До наших днів не дожила жодна з них. А все що є - це згадки в документах та окремі артефакти, які свідчать, що фортеці не міфічні.
У минулому матеріалі сайт 0372.ua розповідав про фортецю Цецино. Цього разу мова піде про фортецю Черн у Ленківцях. Розповів нам про неї Андрій Федорук, провідний науковий співробітник відділу археології, історії Середніх віків і нової історії краю Чернівецького обласного краєзнавчого музею.
Читайте: Чернівецька фортеця привид або таємниці гори Цецино
Фортеця Черн - це так звані давньоруські Чернівці. Як і фортеця Цецино, вона теж абсолютно міфічна. Важко зараз сказати, як обидві фортеці співіснували. Але цілком можливо, що на період 12 - першу половину 13 століття саме Ленківецька фортеця відігравала більш провідну роль, ніж Цецинська. Бо вона розташовувалася на важливому торговельному шляху.
Підписуйтесь на наш Instagram
***
Ленківецька фортеця зʼявилася під кінець 50-х років 12 століття. Її роль була в тому, аби контролювати великий стратегічний торговий шлях, який сполучав Галичину з Подунавʼям.
Вважається, що фортеця постала з наказу Галицького князя Ярослава Осмомисла. Вона була деревʼяною, обмащена землею і глиною. Саме це покриття робило фортецю вогнестійкою. Чому саме дерево, а точніше деревʼяний зруб? Бо для архітектури 10-13 століття камʼяні споруди не були характерним явищем. Але в плані оборони фортеця Черн була достатньо добре побудована, хоч і не була з каменю.
Фортеця встановлювала контроль за річкою Прут. У цьому плані Ленківецька фортеця непогано співпрацювала з Цецинською. Тому що остання контролювала річку з правого боку, а Ленківецька - з лівого боку.
Ленківецька фортеця, на відміну від Цецино, поступово почала перетворюватись на міський центр. Там під час розкопок виявили ремісничий посад, що підтверджує цю трансформацію. Там виробляли товари і продавали їх. Там же ремісники і жили. Так вона функціонувала і в 13 столітті.
Фортеця стала занепадати в першій половині 14 століття. У Галицькій землі теж тоді тривала боротьба за престол. У 1205 році в поході на Польщу загинув великий князь Роман Мстиславович, І після його смерті тривала 40-річна боротьба за престол у Галицько-Волинській землі.
На чиєму боці в цій боротьбі була фортеця - невідомо. Писемних документів про це немає, як і писемних свідчень, яким було життя там. Про це свідчать тільки археологічні знахідки.
Остаточно фортеця зникла з приходом монголів, які її спалили. Достеменно невідомо, як саме вона впала. Але найвірогідніше, що облоги не було. Тому що археологи не виявили сліди штурму та того, що монголи використовували своє озброєння.
Щоб обороняти фортецю, потрібні були серйозні сили. А навала монголів як раз припала на міжусобицю в Галичині.
Найбільші розкопки фортеці Черн проводив археолог Борис Тимощук у 50-60 роки 20 століття. Він вважав Ленківецьку фортецю давніми Чернівцями і що після її падіння населення перейшло на інший берег.