русский корабльнахуй
 
Освіта  29 липня 2024 16:35 

У ЧНУ ім. Юрія Федьковича приблизно на 10% зросла вартість навчання: які спеціальності стали найдорожчими?

підтримай автора: оригінал
10
1.6k
0
Фото ілюстративне
У Чернівецькому національному університеті вартість навчання зросла орієнтовно на 10 відсотків.
Як порівняти з торішніми цінами, вартість зросла приблизно на 2000 гривень на кожній спеціальності, йдеться у публікації "МБ".
Найдорожчими спеціальностями, як правило, залишається право та міжнародне право, компʼютерні науки та філологія.
"Для перехідних курсів через інфляцію й у межах закону про вищу освіту ми підвищили ціну на 5 %. Наказ про це оприлюднено на сайті університету. Ціна щороку зростає, але не більше, ніж визначено індексом інфляції. Наприклад, тогорічним вступникам і перехідним студентам ми підвищили ціну на 10 %, хоча індекс був 22 %.
На різні спеціальності ціни зросли по-різному. Розбіжність у вартості залежать від попиту й пропозиції. Ми зважуємо всі чинники: підвищення оплати праці викладачам, підвищення мінімальної зарплати, комунальні витрати, інфляцію тощо", – пояснює начальниця фінансового відділу ЧНУ Наталя Кобітович.
Найдорожчі спеціальності (грн)
"Право", "Міжнародне право" – 44 200
Філологія (германські мови та літератури, перша – англійська) – 44 000
Середня освіта (Англійська мова та зарубіжна література) – 42 000
"Комп’ютерні науки" – 40 000
"Економіка", "Облік та оподаткування", "Маркетинг", "Підприємництво та торгівля", "Міжнародні економічні відносини" – 39 400
З 19 липня розпочалось електронне подання заяв на вступ від цьогорічних абітурієнтів. Згідно з оприлюдненим рейтингом на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти, за кількістю заяв на бакалаврів наразі Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича був шостим (станом на 24 липня 2024 року).