русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  27 липня 2024 21:20 

Сезонні овочі подешевшають, а все інше здорожчає: що буде з цінами на Буковині

підтримай автора: оригінал
10
2.5k
0
В Україні прогнозують зростання цін на продукти. За словами експертів, на вартість продукції впливатиме збільшення вартості електроенергії.
Також додатково впливає нестабільна ситуація на валютному ринку, йдеться в повідомленні "МБ".
Поки подорожчала лише зелень
Поки ціни на продукти тримаються на одному рівні, розповідають продавці на ринку "Центральний" у Чернівцях. Через спеку подорожчала лише зелень.
– Деякі сезонні овочі й фрукти, навпаки, дешевшають. Наприклад, знизилися ціни на борщовий набір. Морква – 20–25 гривень за кіло, цибуля – 15–20 гривень, картопля – 18, капуста – 20 гривень. Зелень зараз злетіла в ціні через спеку, бо в багатьох вона пов’яла. Огірки трохи подорожчали й коштують – від 40 до 70 гривень, залежно від сорту. Помідори – 35–65 гривень. Перець знизився у ціні й коштує 40–50 гривень за кіло. Лохина впала в ціні – 130–150 гривень. Як далі будуть змінюватись ціни, ми не знаємо. Тут складно передбачити, – розповідає продавчиня Інга.
Людей на ринках мало
М’ясна продукція не дуже змінилася в ціні. Наприклад, у травні балик коштував 430 гривень, зараз – 450 гривень за кіло. Домашня ковбаса зросла також на 20 гривень і зараз вартує 350–380 за кіло.
– У нас ціни не змінилися. А от людей поменшало. Хотіли б трохи підвищити ціну на продукцію, бо нам невигідно продавати, але покупців і так немає. Ми тут просто виживаємо, людей на ринку мало. Як люди просять уступити ціну, то ми, звісно, віддаємо дешевше, щоб лишень продати, – каже продавчиня біля прилавка з м’ясною продукцією.
У супермаркетах ціни на деяку продукцію вже почали зростати. За даними порталу Мінфіну, зросли ціни на цукор, сіль і борошно.
Найбільші мережі супермаркетів вже анонсували зміни. В "АТБ" у липні подорожчають рибні консерви, майонез і соняшникова олія – на 5–10 %. У компанії повідомили, що операційні витрати мережі, пов’язані з використанням генераторів, у червні зросли удев’ятеро, порівняно з квітнем.
В "Ашані" вже зросли ціни на цукор і хліб.
Супермаркети "Фора" та "Сільпо" зменшили асортимент продукції, яка швидко псується.
Що прогнозують експерти
Згідно з інфляційним звітом Національного банку, темпи зростання споживчих цін прискорюються. У серпні та наступних місяцях прогнозують подорожчання продуктів.
– Ціновий тиск зберігатиметься й надалі через збільшення видатків бізнесу, зокрема на оплату праці й електроенергію, а також вичерпання запасів торішнього врожаю й очікуваного підвищення акцизів на пальне, – йдеться у повідомленні НБУ.
За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса МАРЧУКА, ріст акцизів і проблеми з електроенергією призведуть до подорожчання молочних, м’ясних і хлібобулочних виробів.
– Уже зараз молочна продукція в закупівлі за червень – липень зросла на 3–5 %. Те саме стосується й переробної галузі, – зазначає експерт.
Зростання цін на електроенергію негативно впливає на роботу аграрних підприємств, особливо у сфері тваринництва.
– Підготовку до знеструмлень аграрії розпочали ще з осені 2022 року, але зараз ситуація важча, бо маємо серйозні втрати в енергетичній галузі. Особливо критична ситуація у тваринництві. Усі молочнотоварні ферми мають генератори, бо ж процеси – від доїння до зберігання молока – потребують електрики. Ферма на 500 голів потребує на одну годину до 100 кВт. Якщо використовувати генератори, це вимагає значних обсягів дизпального. Відповідно, затратна частина зростає, – пояснює Денис Марчук.
Редактор: Аліна Книжник
27-07-2024, 21:20