Чорниці часто називають найкориснішими ягодами, адже вони багаті на важливі для здоров'я організму елементи.
Їх вживають для профілактики різноманітних захворювань.
Користь чорниці також в тому, що до її складу входять марганець, вітаміни С та К. Вітамін С потрібен нашому організму, щоб зміцнювати імунну систему, а вітамін К бере участь у процесі згортання крові. Марганець відповідає за зміцнення м'язів та кісток. Водночас калорійність чорниці - лише 44 ккал на 100 г.
В чорниці є багато розчинної клітковини, завдяки якій жовч із кишечника видаляється набагато швидше. Жовч - це відходи, які складаються, зокрема, з холестерину, солей, жовчних кислот, металів тощо. Фахівці зазначають, що саме чорниця допомагає виводити з кишечника жовч, що сприяє значному зниженню рівня холестерину.
Користь чорниці також у тому, що в її складі майже не міститься цукор (у порівнянні з іншими фруктами та ягодами), зате багато клітковини. А тому, навіть за щоденного вживання, вона не викликає стрибків рівня цукру в крові у людей із цукровим діабетом.
Редактор: Людмила Осадчук
23-07-2024, 23:04