русский корабльнахуй
 
Здоров'я  21 липня 2024 09:27 

Щоб був стиглий і солодкий: прості поради, які допоможуть вам вибрати кавун

підтримай автора: оригінал
11
1.2k
0
Цього року сезон кавунів розпочався раніше. З середини липня їх вже продають і на ринках, і в магазинах.
Вибрати стиглий і солодкий кавун - завдання не з простих. Але за певними ознаками, все ж можна зрозуміти, що ягода стигла.
Великий або маленький кавун?
Від розміру кавуна його смак абсолютно не залежить. Солодким буде і маленький - до 5 кг і великий - від 10 кг. Але практика показує, що у великому кавуні багато рідини й він буде соковитим.
Який колір у стиглого кавуна?
Забарвлення кавуна повинна бути насиченою і контрастною. Смужки кавуна повинні бути не розмитими, а чіткими. Чим темніше смужки на кавуні - тим краще, він тоді буде стиглим та соковитим.
Зверніть увагу на хвостик кавуна
Хвостик - важливий елемент, який дозволить визначити якість кавуна. Якщо хвостик обрізаний - сміливо йдіть до іншого продавця, через те, що це говорить про спробу приховати якість фрукта.
Дуже сухий хвостик говорить про те, що кавун давно зірваний з баштану і довго подорожував. Але такий хвостик найчастіше говорить про те, що кавун стиглий.
Мокрий хвостик - плід ще не дозрів. Колір хвостика у несолодкого кавуна - зелений або темно-зелений.
Постукайте по кавуну
Кірка кавуна повинна бути тверда і стиглий фрукт підчепити нігтем ви не зможете. Якщо кірка коричнювата і волога - кавун точно не смачний.
Покладіть кавун на долоню і шльопніть по ньому або постукайте. Він повинен резонувати на другу руку. Сам звук повинен бути дзвінкий. Якщо звук глухий або плоский - то кавун вже перезрів.
Хлопчик чи дівчинка?
Виявляється, всі кавуни ділять на "хлопчиків" і "дівчаток". У "дівчаток" менше кісточок і вони солодші. У "хлопчиків" більш опуклий низ, а кружечок маленький, а у "дівчаток" низ більш плоский, а кружечок широкий.
Придивіться до плями на кавуні
Всі кавуни під час дозрівання лежать на землі й на цьому місці з'являється пляма, яке відрізняється від решти забарвлення. Колір плями у стиглого кавуна повинен бути насичено-жовтим або темно-помаранчевим.
А ось світло-жовті або білі плями зазвичай у кавунів, які ще не дозріли. Вони зазвичай не солодкі.
Жилки в м'якоті кавуна
Вони не повинні бути жовті або білі. У стиглого кавуна м'якоть повинна бути однорідною. А жилки звичайно кажуть, що кавун не кращої якості.
До речі, раніше ми писали про те, які овочі та фрукти потрібно їсти та запасати в серпні.
А ще розповідали про те, як довго можна зберігати продукти в холодильнику.
Редактор: Людмила Осадчук
21-07-2024, 09:27