русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  20 липня 2024 20:38 

«Хочу, щоб про Саню пам’ятали»: побратим загиблого військового з Буковини заснував турнір з риболовлі у пам’ять про друга

підтримай автора: оригінал
10
1.3k
1
Андрій Салюк та Олександр Цибульський – давні друзі, які проводили свій вільний час на риболовлі. Після початку повномасштабного вторгнення удвох вирішили долучитися до 107 бригади ТрО. Згодом Олександр став найкращим її кулеметником.
Однак 11 травня цього року Олександр загинув на Донеччині, рятуючи життя іншому військовому. Щоб люди не забували захисника, Андрій вирішив заснувати турнір із риболовлі в Тарашанах у пам’ять про свого друга, йдеться в публікації "МБ".
"Ми пішли разом воювати з перших днів. Саня взагалі не є військовою людиною. Він був стоматологом-протезистом, тому жодного стосунку до армії не мав, на відміну від мене. Бо я пішов воювати ще під час АТО", – розповідає Андрій Салюк.
На початку січня 2023 року Олександр добровільно поїхав у 94 батальйон під Торецьк. Відтоді він постійно воював у різних місцях.
"Навіть не знаю, з чого почати, напевно, я розпочну з кінця… Саня загинув, а за декілька днів до цього ми спілкувалися. Я прекрасно розумів, що він морально дуже втомився. Знаю багато таких випадків, коли хлопці з перших днів воюють і вже просто не витримують. Це недобре. Демобілізація потрібна, не знаю, чому держава з цим нічого не робить. Він передчував свою загибель, у мене навіть є його голосове повідомлення, з якого це зрозуміло", – каже побратим.
"Врятував життя іншому військовому"
Колишній військовослужбовець зазначає, що Олександр вже настільки втомився ризикувати життям, що припинив відчувати страх.
"Він загинув, рятуючи життя військовому з іншого підрозділу. Оскільки це не його побратим, він міг цього не робити. Однак пішов рятувати. Саня загинув, а той чоловік вижив. Як на мене, цей вчинок показує, що ця людина була справжня, надійна, виконувала свій обов’язок до кінця", – говорить Андрій Салюк.
Після цієї звістки Андрій зрозумів: хоче, щоб якомога більше людей дізналися про Олександра. Тому в пам’ять про нього започаткував турнір із риболовлі.
"Раз на рік я хочу проводити турнір, це не обов’язково буде 11 травня. Адже багато чого залежить від погоди, але він точно буде саме в цей місяць. Цього разу ми обрали озеро в Тарашанах, бо воно спортивне. І створене для того, щоб зловити риби, сфотографуватися та відпустити її назад. На жаль, у Чернівцях такого немає", – ділиться Андрій Салюк.
На організацію пішло два-три тижні. Треба було розробити рекламу, банер, знайти людей та спонсорів, які забезпечать переможців подарунками.
В організації турніру допомогла родина Івасюків, Влад і Аліна, які безпосередньо займалися виготовленням банеру та подарунків для учасників турніру.
У турнірі участь взяло дев’ять команд, у кожній по дві-три людини.
"Турнір мав благодійну мету – зібрати кошти на дрон, який може за раз доставити до шести кілограмів їжі чи води. Тому відкрив рахунок у "Монобанку" та залишив номер картки під дописом. Я скористався можливістю, що мене багато хто знає, оскільки є спільнота рибалок, яка налічує понад чотири тисячі учасників. Туди також надсилав афішу. Люди мені довіряють і знають, що всі кошти я спрямую на потреби військових", – розповідає побратим загиблого військового.
Турнір тривав 48 годин
Відбулося жеребкування: кожен витягнув собі певний сектор, де буде рибалити, щоби всі були в рівних умовах. За перебігом змагань стежив суддя.
"Суддя ходив, зважував ретельно кожну рибину, пильно за всіма стежив. Звичайно, це були не просто змагання. Я насамперед ходив і розповідав про Саню, про його службу та вчинок. Вбачав у цьому те, що можу когось мотивувати долучитися до лав ЗСУ або волонтерити", – ділиться військовий.
Було троє переможців, і кожен отримав подарунки – обладнання для риболовлі.
На турнірі вдалося зібрати приблизно 35 тисяч гривень. 26 із них Андрій витратив на дрон, а решту передав сину загиблого військового, Дмитру Цибульському. Адже хлопець збирає кошти на РЕБ для підрозділу, де служив його батько.
Пташку я передав підрозділу Сані. Вибрав такий дрон неспроста, адже зараз багато хто купує FPV-дрони, вони хороші, але переважно одноразові. А цей саме для перевезення води та їжі, він може врятувати багато життів", – зазначає Андрій Салюк.
Редактор: Ангеліна Петльована
20-07-2024, 20:38