русский корабльнахуй
 
Новини України  20 липня 2024 00:15 

Повернути блиск та колір: три домашніх способа почистити старий олов'яний посуд

підтримай автора: оригінал
15
701
0
Олово століттями використовували для виготовлення столового приладдя, ювелірних прикрас і декоративних виробів. Хоча ця суміш металів схожа на срібло, олово дешевше і більш пластичне, тож методи правильного очищення олов'яного посуду мають свої особливості.
Про те, як відчистити старий олов'яний посуд, розповідає Southern Living.
Як почистити олово
Важливо час від часу чистити олов'яні вироби, оскільки, як і інший посуд, вони брудняться та тьмяніють з часом. Хоча спершу олов'яний посуд має блискучий вигляд, з віком він окислюється та сіріє природним чином.
Загалом, чистити олов'яний посуд — та інші вироби — радять приблизно раз на рік або за необхідності, залежно від того, наскільки забруднене приладдя.
Під час чищення олов'яного посуду радять уникати нагрівання. До того ж не рекомендують класти олов'яні вироби в посудомийну машину, оскільки гаряча вода може призвести до потемніння або знебарвлення олова.
Також уникайте металевих щіток, які можуть легко подряпати цей м'який метал.
Очистити олов'яне кухонне приладдя можна і звичайними домашніми продуктами. Втім, спочатку краще протестувати невелику ділянку олов'яного виробу, щоб переконатися, що метод чищення не завдасть йому шкоди.
Замочити в оцті
Щоб почистити олов'яний посуд оцтом, спершу слід промити олов'яні вироби в теплій воді з м'яким мийним засобом, щоб видалити залишки бруду і пилу.
Залежно від того, наскільки великими чи малими є ваші олов'яні вироби, вам знадобиться маленька, середня або велика миска.
В неї необхідно налити оцет так, що рідина повністю покривала вироби. Олов'яний посуд радять залишити в оцті на 15 хвилин. Потім потрібно ще раз промити олов'яні вироби теплою водою — також з м'яким мийним засобом.
Після цього слід витерти посуд чистою ганчіркою з мікрофібри, щоб увібрати вологу.
Відполірувати з кетчупом
Як і для першого методу, спочатку треба промити олов'яні вироби теплою водою з неагресивним мийним засобом, щоб прибрати пил і бруд.
Після цього видавіть кетчуп на м'яку тканину і втирайте його в олов'яну поверхню виробу. Для того, щоб кетчуп подіяв, його також радять залишити на 15 хвилин.
Після цього кетчуп необхідно змити теплою водою, використовуючи м'який мийний засіб, а потім висушити посуд чистим рушником чи ганчірками.
Зробити пасту з харчової соди
Щоб почистити олов'яний посуд пастою з харчової соди, насамперед олов'яні вироби варто вимити від бруду — теплою, негарячою водою з мийним засобом.
Після цього потрібно змішати харчову соду і воду в невеликій мисці до консистенції зубної пасти — і натерти пастою виріб.
Таку пасту з харчової соди для очищення олов'яного посуду також рекомендують потримати протягом на 15 хвилин. Потім посуд необхідно промити під теплою водою, за необхідності використовуючи мийний засіб — і прибрати вологу чистою ганчіркою.
Редактор: Ангеліна Петльована
20-07-2024, 00:15