русский корабльнахуй
 
Аналітика  19 липня 2024 11:28 

Британські аналітики з’ясували причини невдачі українського контрнаступу 2023 року і прийшли до невтішного висновку

підтримай автора: оригінал
6
1.1k
0
Фото з відкритих джерел
RUSI, авторитетний британський аналітичний центр із проблем безпеки, опублікував на своєму сайті в четвер 48-сторінкову доповідь «Попередні уроки українських наступальних операцій 2022-23 років».
Автори, Джек Уотлінг, Олександр Данилюк та Нік Рейнолдс докладно аналізують причини невдачі українського наступу в Запорізькій області влітку 2023 року, пише Всесвітня служба ВВС.
Вихідний задум автори називають обґрунтованим: 12 українських бронетанкових та механізованих бригад мали здійснити прорив на ділянці шириною 30 км, ізолювати Токмак протягом семи днів, а потім прорватися на південь до Мелітополя. За такого темпу Росія не встигла б підтягнути резерви, і наступаючим українським військам потрібно було лише подолати опір шести російських полків в обороні.
Але реалізації цього задуму завадили помилки, допущені як союзниками України, так і українським командуванням, пишуть автори доповіді.
Західні союзники поставили недостатньо техніки та озброєнь; на відміну від Росії, вони не встигли перевести промисловість на військові рейси, тому озброєнь у них не вистачало, а ті, що були, постачали із запізненням. Це призвело до того, що на освоєння нової техніки українська армія часу мала.
Українське командування вирішило кинути на прорив менш підготовлені частини, тоді як досвідченіші мали тримати фронт. Крім того, воно розпорошило свої сили за декількома напрямками.
Але найсерйозніша помилка українського командування, на думку аналітиків, полягала в тому, що воно розраховувало, що російські війська, що обороняються, не витримають і втечуть, як це було під Харковом у 2022 році. Коли цього не сталося, ЗСУ безнадійно втратили темп.
Крім того, російське командування явно точно знало, де буде напрям головного удару. У цьому автори бачать провал оперативної безпеки як з боку України, так і її союзників.
При цьому автори дослідження не торкаються таких обговорюваних факторів, як щільність російських мінних полів та можливості ударних дронів, здатних з великою точністю вражати цінну бронетехніку.
Уотлінг, Данилюк та Рейнолдс вважають, що відновлення українських наступальних дій у найближчому майбутньому неможливе. Однак Україна може зосередитися на завданні максимальної шкоди російській армії, а також нарощувати удари по російській інфраструктурі, що генерує прибутки для російського бюджету.