русский корабльнахуй
 
Право  17 липня 2024 20:56 

Юрист пояснює, де і кому чекати повісток, хто законно уникне штрафів, навіть якщо не оновив данних через "Резерв+"

підтримай автора: оригінал
18
4.9k
1
Як тепер вручатимуть повістки? Як оскаржити рішення ВЛК? І хто може уникнути штрафу за неоновлення даних? Юрист Роман Бондаренко докладно розповів Video NV про те, що чекає на військовозобов'язаних українців з 17 липня.
NV публікує роз’яснення юриста Романа Бондаренка щодо найбільш резонансних питань про мобілізацію, оновлення даних та повістки після 16 липня, коли сплив відповідний дедлайн для військовозобов'язаних.
Отже, за словами Романа Бондаренка, до 16 липня [військовозобов'язані] повинні були оновити контактні дані. Саме контактні. Тобто адреса проживання, телефон і електронна пошта за наявності. Це було зроблено для того, щоб зробити своєрідний адресний стіл чи телефонний довідник, за якими можна буде людей викликати до ТЦК, направляти повістки на їхні адреси. Треба зауважити, що справді передбачена адміністративна відповідальність — накладення штрафу — за неоновлення даних.
Але є примітка в цих статтях в Кодексі про адміністративні правопорушення, що якщо інформація до цього Реєстру призовників, резервістів і військовозобов'язаних [Оберіг] підтягується з інших реєстрів, які ведуться державою, то на осіб, які не оновили контактні дані, штраф не накладається.
Тобто ми розуміємо, що адреса реєстрації є в Державній міграційній службі. Інформація про мобільний телефон також може бути в податковій, або ще в якомусь іншому реєстрі. І якщо люди не оновили ці контактні дані, то відповідно на них штрафи не повинні накладатися [за умови, що дані є в інших реєстрах], каже юрист.
Апріорі всі ці дані є в реєстрах. Це реєстр запису актів громадського стану, це реєстр податковий, пенсійний фонд, прикордонна служба, судова влада. Тобто вся інформація, яка є про громадянина України, фізичну особу в цих державних реєстрах, вона підтягується в цей реєстр Оберіг. І він формує, скажімо так, таку військову облікову картку особи.
Яке покарання за неоновлення даних, як оскаржити штраф, якими категоріями замінили статус обмежено придатних, як тепер вручатимуть повістки та як діяти, якщо не згоден з рішенням комісії дивіться на відео: