русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  16 липня 2024 20:59 

Майстрині з Буковини вишивали рушник єднання

підтримай автора: оригінал
13
1.6k
0
Дві чернівецьких вишивальниці, майстрині народного мистецтва Оксана Микитюк та Галина Михайлишина, упродовж певного часу вишивали "буковинську частину" міжнародного рушника єднання, і в такий спосіб наша область підтримала акцію єднання через традицію.
Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.
Мистецько-патріотичний проєкт "Цвіт вишиванки" започатковано на Тернопільщині 2013 року. У його рамках на полотні довжиною 12,5 метра кожна область зображує характерні для неї орнаменти.
Візерунок буковинських майстринь розроблено і відшито за мотивами орнаменталістки Олени Гасюк, шрифт для титульного підпису розробив дослідник Іван Остап’юк із Надвірнянщини. Герб на композиції – авторства Ореста Криворучка.
Майстрині інтерпретували орнаменти у колористиці.
"Цей орнамент – втілення всієї геометричної Буковини, а зорі у візерунку – то символ мрії. Наш рушник – це молитва за щастя України", – поділилася Оксана Микитюк.
"Словами не передати відчуття від вишивання як процесу, вишивання як практики. Ти тоді забуваєш про усе, ці орнаменти наповнюють душу, свідомість якимись іншими сенсами. А це так потрібно зараз – як ніколи, мабуть. Я не скажу, що вишивалося гладко – запаслися ліхтариками на випадок блекаутів, відкинули навіть думку, що може вийти невдало, і взялися до роботи. Десь місяць ми працювали над проектом і відчували радість і гордість", – розповіла майстриня Галина Михайлишина.
Таким чином "Цвіт вишиванки" доповнився буковинськими орнаментами і помандрує далі.
Редактор: Людмила Осадчук
16-07-2024, 20:59