русский корабльнахуй
 
Чернівці  16 липня 2024 17:33 

Міжнародний рушник «Цвіт вишиванки» доповнили буковинськими орнаментами

підтримай автора: оригінал
13
606
0
Фото: Чернівецька обласна рада
У такий спосіб наша область підтримала акцію єднання через традицію.
Раніше у Чернівецькому музею під відкритим небом відбулася урочиста передача рушника єднання «Цвіт вишиванки». Як відомо, рушник єднання розпочали вишивати у травні 2013-го року у Тернополі. Кожен регіон додає свої найвпізнаваніші орнаменти на полотно довжиною 12,5 метра і передає сусідній області.
Так, дві чернівецьких вишивальниці, майстрині народного мистецтва Оксана Микитюк та Галина Михайлишина, упродовж певного часу вишивали «буковинську частину» рушника, і в такий спосіб наша область підтримала акцію єднання через традицію. Про це інформує Чернівецька обласна рада, пише Медіа агентство АСС.
Візерунок розроблено і відшито за мотивами орнаменталістки Олени Гасюк, шрифт для титульного підпису розробив дослідник Іван Остап’юк із Надвірнянщини. Герб на композиції авторства Ореста Криворучка.
Майстрині інтерпретували орнаменти у колористиці. Їх консультував директор Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк.
«Цей орнамент – втілення всієї геометричної Буковини, а зорі у візерунку – то символ мрії. Наш рушник – це молитва за щастя України», – поділилася Оксана Микитюк.
Один із фрагментів рушника не завершений зумисне – кримську його частину прикрашає орьнек, в якому вишите тільки одне суцвіття, а решту, як зазначили майстри, вони обов’язково дошиють тоді, коли Крим повернеться додому.