русский корабльнахуй
 
Обласна влада  16 липня 2024 12:56 

Гончар хвалиться, що за півроку нарубав і збув на торгах 230 тис. кубів лісодеревини

підтримай автора: оригінал
10
13.8k
0
Фото: Подільський лісовий офіс
За перше півріччя 2024 року філіями Подільського лісового офісу ДП «Ліси України» було реалізовано 657,5 тисяч кубометрів деревини на загальну суму 1,4 млрд. гривень. Це на 77,5 тис. кубометрів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Йдеться про лісопродукцію, яку продавали на відкритих торгах, а також деревину реалізовану через прямі договори (військовим, установам соціальної сфери та населенню).
Про це повідомляє Подільский лісовий офіс.
Які породи затребувані? Найбільший попит на сосну, дуб, граб, бук та ялину.
Об’єми реалізації лісопродукції у розрізі областей: на Тернопільщині - 124,5 тис. м3; на Хмельниччині – 303 тис. м3; на Буковині – 230 тис. м3.
«Філії ДП «Ліси України» на Буковині, Тернопільщині та Хмельниччині демонструють ефективну роботу. Завдяки удосконаленій логістиці та оновленню техніки лісовим господарствам вдалося удосконалити процес збуту лісопродукції, Як результат - маємо гарні показники з реалізації деревини. І це не тільки про можливість для розвитку наших лісгоспів, а й про збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів. Ми продовжуємо підтримувати наші громади», - каже директор Подільського лісового офісу Василь Гончар.
Середня вартість знеособленого куба реалізованої деревини з січня по червень 2024 року склала 2104 грн.
Але не все так добре у "лісовому королівстві" Буковини. Нагадаємо:
Вирубкою лісу займалася приватна фірма рідної сестри лісничого: на Буковині судитимуть колишніх лісників, які за підробленими документами зрубали дерев на майже 4 млн грн
Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо лісничого та двох майстрів лісу Берегометського лісомисливського господарства за фактом незаконної порубки деревини на майже 3,7 млн грн.
Посадовці підробляли документи щодо необхідності проведення санітарно-вибіркових рубок дерев, які були здоровими та не мали б бути зрубані. Вони вказували у документах неправдиві дані щодо стану та об’єму зрубаної деревини, аби штучно створити її надлишок, повідомляє Державне бюро розслідувань.
Безпосередньою вирубкою лісу займалася приватна фірма рідної сестри лісничого. Він сам керував роботами начебто від її імені та укладав договори з лісгоспом.
За такою схемою зловмисникам вдалося протиправно зрубати, а згодом продати 206 дерев. Сума завданих державі збитків становить 3 млн 700 тис. грн.
Наразі ці особи звільнені та не працюють у лісовій галузі. Вирішується питання щодо відшкодування державі завданих збитків, зокрема, накладено арешти на транспортні засоби вказаних осіб.
Вони обвинувачуються у перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене організованою групою осіб, службовому підробленні за попередньою змовою групою осіб та у незаконній порубці дерев у лісах, вчинених повторно, що спричинило тяжкі наслідки, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246 КК України).
Обвинувальний акт направлено до суду. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.
Процесуальне керівництво здійснює Чернівецька обласна прокуратура.
На Буковині судитимуть злочинну банду лісівників, яка нарубали у Берегометі лісу на мільйони гривень
Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Чернівецької обласної прокуратури передали до суду обвинувальні акти стосовно організатора та двох учасників організованої злочинної групи, які організували проведення незаконних рубок на ввірених їм територіях лісництва.
Як повідомляє Чернівецька обласна прокуратура, слідство встановило, що у квітні 2022 року, 42-річний лісничий ДП «Берегометське ЛМГ», з метою одержання прибутку від незаконного обігу лісодеревини, створив та очолив організовану злочинну групу до складу якої залучив підпорядкованих йому працівників лісомисливського господарства – 2 майстрів лісу та водія спецтехніки одного з приватних підприємств деревообробної галузі.
Встановлено, що працівники лісоохорони занижували в офіційних документах наявний об’єм деревини на лісосіках та кількість дерев призначених у рубку. Таким чином дерев рубали більше, а незаконно зрубаний необлікований залишок перевозили у заздалегідь визначені для зберігання та переробки місця.
Транспортував незаконно зрубану лісодеревину водій спецтехніки одного з приватних підприємств деревообробної галузі.
Вказаними протиправними діями державі завдано збитків на понад 2 млн грн.