русский корабльнахуй
 
Україна  12 липня 2024 16:41 

Лондон не дозволяє Україні бити ракетами Storm Shadow по Росії

підтримай автора: оригінал
15
496
0
Ілюстративне фото
Хоча новий прем’єр дав «зелене світло».
У Міністерстві оборони Великої Британії заявили, що не змінювали свою політику щодо розміщення ракет великої дальності Storm Shadow, наданих Україні. Новопризначений прем’єр країни Кір Стармер казав, що це справа України, як їх розгортати.
Про це пише Telegraph з посиланням на джерела в Міноборони Великої Британії, повідомляє Медіа агентство АСС з посиланням на Громадське.
Кір Стармер констатував, що Storm Shadow, «очевидно, повинні використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права» та «в оборонних цілях».
«Але Україна сама вирішує, як їх розгортати для цих оборонних цілей», — цитує його Bloomberg.
Президент Володимир Зеленський також публічно підтвердив, що говорив про це зі Стармером під час їхньої першої особистої зустрічі після призначення британського прем’єра.
«Уранці я прочитав про дозвіл на використання ракет Storm Shadow по військових обʼєктах на території РФ. І сьогодні ми мали можливість обговорити практичну реалізацію цього рішення», — написав Зеленський в X.
Джерела Telegraph стверджують, що ці запевнення не є завершеною справою, а ситуація має «більше нюансів», ніж припускав президент України. Як пише видання, дозвіл на запуск ракет по Росії потребуватиме згоди трьох країн, одна з яких власне Велика Британія. Відомо також, що Лондон виробляє Storm Shadow спільно з Францією.
Раніше британський уряд дозволив Києву запускати ракети по цілях у Криму та материковій частині України, але заборонив країні використовувати їх для ураження цілей у Росії через побоювання «ескалації».
Джеймі Ші, представник НАТО у відставці, назвав заяву Стармера «пострілом у руку» Зеленському.