русский корабльнахуй
 
Новини України  16 червня 2024 12:36 

Сучасна ППО Росії не може протистояти старим західним ракетам, - The telegraph

підтримай автора: оригінал
11
801
0
Російська новітня зброя не в змозі протистояти старшим західним ракетам. Українські удари по тимчасово окупованому Криму довели, що ППО Росії не настільки ефективна, як про це говорять у Москві.
Видання The telegraph пише, що С-400, які надійшли на озброєння 2007 року, є однією з найбільш передових російських систем ППО і коштують понад мільярд доларів. Але нещодавні удари України довели, що вона, як і раніше, вразлива навіть перед старішою зброєю, такою як Atacms, що стоїть на озброєнні армії США з 1986 року, або Storm Shadow, створений у середині 90-х років.
"Люди роками перебільшували значення російської протиповітряної оборони", - каже Метью Севілл, директор з військових наук Королівського інституту об'єднаних збройних сил (RUSI). "Насправді за минулий час ми побачили, що вони не захистили сирійців у Сирії. Вони не захистили іранців в Ірані, а тепер вони не захистили росіян у Криму".
Західні крилаті ракети складніше перехопити, ніж їхні російські аналоги, і їх вирізняє технологія стелс, каже Фабіан Хоффманн, доктор наук, що спеціалізується на ракетних технологіях в Університеті Осло.
Storm Shadow летить на невеликій висоті, її ретельно продумана форма ускладнює виявлення російськими радарами, а отже, вона може безперешкодно пролітати повз системи. Коли ракета наближається до кінця польоту, вона різко набирає висоту, а потім пікірує на ціль.
"В ударах за допомогою Storm Shadows набагато більше планування. Українці справді планують ці траєкторії, вони ретельно прокладають їх, щоб обійти російські засоби ППО", - каже Хоффман. "Ми також бачимо, що російські оператори, схоже, не надто кваліфіковані. Зараз вони дуже методично і планомірно обходять ці системи ППО С-300 і С-400. І знають, що це розумно. Це саме те, що вони мають робити, і НАТО вчинило б так само".
За словами Севілла, атаки України з використанням ракет дальнього радіуса дії супроводжуються великою кількістю ударних безпілотників, що дає "величезну кількісну вагу", від якої Росії важко відбитися.
Росія, тим часом була змушена розмістити свої озброєння більш компактно, з огляду на 1000-кілометрову лінію фронту з Україною, а також необхідність захистити Калінінград, Кольський півострів, кордон з Фінляндією і східну частину країни, навколо Владивостока.
"Українці зараз завдають ударів в усіх напрямках. У росіян є значні запаси різних видів зброї, але зараз їм доводиться ухвалювати важкі рішення щодо розстановки пріоритетів", - каже Севілл.
Серія ударів по Криму змусила Кремль вжити заходів у відповідь. Так, Росія розгорнула С-500, найсучаснішу систему протиракетної оборони, для захисту Керченського мосту на півострові.
За словами Севілла, українські удари - це "головний біль для Путіна".
"Росіянам складніше базувати і запускати звідти літаки. Їм складніше зберігати там боєприпаси і постачати свої війська. І це, чесно кажучи, незручно", - підсумував він.
Редактор: Євгеній Пірожков
16-06-2024, 12:36