русский корабльнахуй
 
новини  09 липня 2024 00:15 

Як відучити кота дряпати меблі: дієві поради від дослідників

підтримай автора: оригінал
16
713
0
Досліджуючи причину, чому коти дряпають меблі, слід звернути увагу на аспекти індивідуальної особистості кота, розпорядок дня та середовище проживання, пише Study Finds з посиланням на дослідження, опубліковане Frontiers in Veterinary Science.
Дослідники провели онлайн-опитування власників котів у Франції, зібравши дані про 1211 котів. Анкета була поділена на три основні розділи: демографічні дані власника, інформація про повсякденне життя та поведінку кота та подробиці про поведінку кота, що дряпається.
Дослідження виявило кілька факторів, суттєво пов’язаних із високим рівнем подряпин:
наявність дітей в сім'ї;
більша тривалість відтворення та більша грайливість;
підвищена нічна активність;
коти з "руйнівнівним" характером (включаючи агресивну та деструктивну поведінку);
сприятливе місце для подряпин.
Зазначається, що одним із найдивовижніших висновків є вплив дітей на домогосподарство. Кішки, які живуть у будинках з дітьми, частіше дряпаються. Дослідники припускають, що присутність дітей може підвищити рівень стресу для деяких котів.
Дослідження також підкреслює важливість гри для управління поведінкою. Більш грайливі коти мають більшу схильність надмірно дряпатися. Цей суперечливий висновок можна пояснити підвищеним рівнем збудження під час гри. Нічна активність також є одним ключовим фактором, пов’язаним з вищим рівнем подряпин.
Особисті якості також відіграють певну роль. Бешкетливі коти — категорія, яка поєднує агресивну та деструктивну поведінку. Вони значно частіше надмірно дряпалися. Це вказує на потенційний зв'язок між загальними проблемами поведінки та проблемами з подряпинами.
Як відучити кота дряпати меблі
Дослідники вказують на декілька способів:
управління стресом може мати вирішальне значення, особливо в сім’ях з дітьми;
гра важлива, але час і тривалість ігрових сеансів потребують ретельного контролю;
вирішуючи проблеми з подряпинами, слід враховувати нічну активність;
коти із загальними проблемами поведінки можуть бути більш схильні до надмірного дряпання;
стратегічне розміщення кігтедряпок у проблемних зонах може допомогти змінити поведінку котів.
Отже, вирішальним фактором навколишнього середовища стало розміщення кігтедряпок. Кішки частіше користувалися дряпками, коли перебували в тій самій кімнаті, де виникли проблеми з подряпинами. Отже, розміщення відповідних поверхонь для дряпання може допомогти перенаправити природне бажання кота дряпати меблі до більш прийнятних цілей.
Також дослідники підкреслюють, що у боротьбі з небажаними подряпинами зменшення може зіграти роль загального рівня стресу кота, забезпечення відповідних джерел енергії та природної поведінки, а також ретельний аналіз домашнього середовища.
Наприклад, у домогосподарствах з дітьми потрібно створити безпечні місця, де коти можуть ховатися та уникати стресу. Налагодження розпорядку ігор для включення коротших і більш частих занять протягом дня може допомогти контролювати рівень збудження. Для активних нічних кішок захоплюючі іграшки або годівниці-головоломки можуть допомогти спалити зайву енергію більш конструктивними способами.
Водночас варто пам’ятати, що подряпини є нормальною та необхідною поведінкою для котів. Це допомагає їм підтримувати кігті, позначати свою територію та розтягувати м’язи. Метою має бути не повне усунення подряпин, а спрямувати їх на відповідні поверхні та контроль надмірних або руйнівних подряпин.
Редактор: Євгеній Пірожков
9-07-2024, 00:15