русский корабльнахуй
 
Новини України  07 липня 2024 09:00 

Японія і Камбоджа допоможуть з розмінуванням України

підтримай автора: оригінал
7
672
0
У суботу міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава оголосила про спільний з Камбоджею проєкт з обміну знаннями й технологіями з розмінування з країнами світу, в тому числі з Україною.
Про це повідомляє The Associated Press із посиланням на заяву Камікави.
Камікава зробила цю заяву під час візиту до Камбоджійського центру протимінної діяльності, який був створений у 1990-х роках наприкінці десятиліть громадянської війни в цій країні Південно-Східної Азії.
Центр займається знешкодженням від 4 до 6 мільйонів наземних мін та інших боєприпасів, що не вибухнули й залишилися розкиданими по всій країні.
"Камбоджа, яка неухильно просувається вперед у розмінуванні у своїй країні, зараз є лідером у протимінній діяльності в усьому світі", - каже міністерка Камікава.
Камбоджійські сапери є одними з найдосвідченіших у світі, і за останнє десятиліття кілька тисяч з них були відправлені під егідою ООН для роботи в Африці та на Близькому Сході.
Видання зазначає, що у 2022 році Камбоджа розпочала підготовку саперів з України, яка також страждає від високої щільності наземних мін та інших боєприпасів, що не вибухнули, оскільки російське вторгнення затягнулося.
"У рамках конкретної співпраці в рамках японсько-камбоджійської ініціативи з протимінної діяльності Японія надасть повномасштабну допомогу в гуманітарному розмінуванні в Україні. Наступного тижня ми надамо Україні велику машину для розмінування, а наступного місяця, тут, у Камбоджі, ми проведемо навчання українського персоналу, як працювати з цією машиною", - зазначає міністерка.
У своєму звіті за 2022 рік неурядова організація Landmine Monitor включила Камбоджу та Україну до дев'яти країн з "масивним" мінним забрудненням, що означає, що вони мають понад 100 квадратних кілометрів нерозмінованих полів.
Камбоджа розпочала підготовку українських саперів у Польщі та в Камбоджі після того, як колишній прем'єр-міністр Хун Сен – у незвичний спосіб для країни, яка зазвичай приєднується до Росії й Китаю – засудив вторгнення РФ в Україну, заявивши, що "Камбоджа завжди проти будь-якої країни, яка вдирається в іншу країну".
Камбоджа була однією з майже 100 країн-членів ООН, які стали співавторами резолюції, що засуджує російське вторгнення.
Кілька інших країн, в тому числі США і Німеччина, вже надали Україні допомогу в розмінуванні.
Редактор: Ангеліна Петльована
7-07-2024, 09:00