русский корабльнахуй
 
Здоров'я  03 липня 2024 23:56 

Їжте щодня: ягода, яка захищає від старіння, раку та покращує роботу мозку

підтримай автора: оригінал
14
82.1k
0
Лохина — одна з найбільш багатих на поживні речовини ягід.
Лохина має один з найвищих рівнів антиоксидантів серед усіх поширених фруктів і овочів. Антиоксиданти захищають організм від вільних радикалів — нестабільних молекул, які можуть пошкоджувати клітини і сприяти старінню та захворюванням, таким як рак.
Доведено, що лохина безпосередньо підвищує рівень антиоксидантів у вашому організмі. Лохина зменшує пошкодження ДНК, що може допомогти захистити від старіння та раку. Окислювальне пошкодження ДНК є неминучою частиною повсякденного життя. Вважається, що воно відбувається в кожній клітині вашого тіла щодня.
Лохина може внормувати рівень холестерину. Антиоксиданти в лохині тісно пов’язані зі зниженням рівня окислених ЛПНЩ. Це робить лохину дуже корисною для серця. Щоденна порція сублімованої ягоди вагою 50 грамів знижувала рівень окислення ЛПНЩ на 28% протягом 8 тижнів у людей з ожирінням. Інше дослідження показало, що вживання 75 грамів лохини з основним прийомом їжі значно знижує окислення "поганого" холестерину ЛПНЩ.
Лохина має значні переваги для людей з високим кров’яним тиском, який є основним фактором ризику серцевих захворювань. У 8-тижневому дослідженні люди з ожирінням, які мали високий ризик серцевих захворювань, відзначили зниження артеріального тиску на 4%-6% після вживання 50 грамів сублімованої лохини в день.
Лохина може допомогти підтримати роботу мозку та покращити пам’ять. Згідно з дослідженнями на тваринах, антиоксиданти, що містяться в лохині, можуть впливати на ділянки мозку, які мають важливе значення для інтелекту. Дослідження на людях також дали перспективні результати. В одному з них дев’ять літніх людей з легкими когнітивними порушеннями вживали чорничний сік щодня. Через 12 тижнів у них спостерігалося покращення кількох маркерів роботи мозку.
Шестирічне дослідження, в якому взяли участь понад 16 000 літніх людей, показало, що лохина і полуниця пов’язані із затримкою розумового старіння на 2,5 роки.
Лохина містить помірну кількість цукру порівняно з іншими фруктами. Одна чашка (148 грамів) містить 15 грамів цукру, стільки ж, як невелике яблуко або апельсин середнього розміру. Однак біологічно активні сполуки, що містяться в лохині переважають будь-який негативний вплив цукру, коли йдеться про контроль рівня цукру в крові.
Якщо вживати лохину в помірних кількостях, вона може відігравати важливу роль у здоровому, збалансованому харчуванні. Дорослі люди повинні з'їдати від 1 ½ до 2 чашок фруктів щодня.
Редактор: Людмила Осадчук
3-07-2024, 23:56