русский корабльнахуй
 
Останні новини  25 червня 2024 13:06 

Яку допомогу отримують за всиновлення дітей у Чернівецькій області

підтримай автора: оригінал
12
-
0
У Чернівецькій області є дитячі будинки сімейного типу. Сімʼям, які в такому форматі беруть до себе дітей без батьків, передбачена допомога. Але така форма як будинок сімейного типу може незабаром відійти у минуле.
Сімейним формам виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачена допомога від держави у вигляді пільг та виплат. До таких форм відносяться будинки сімейного типу, патронатні та прийомні сімʼї.
Дитячі будинки сімейного типу – це прийомні сім'ї, які беруть на виховання не менше пʼяти дітей. Загальна кількість дітей у такій сім'ї разом з рідними не може перевищувати 10. Батькам-вихователям зараховують в трудову книжку роботу з дітьми. Вони отримують виплати по 3028 грн на кожну дитину (це прожитковий мінімум для працездатної особи). Ці виплати не залежать від пенсії, аліментів, стипендії чи інших видів державної допомоги, - пояснює Чернівецька ОВА.
Окрім цього, передбачена допомога в розмірі 7990 гривень на кожну дитину (це 2,5 прожиткових мінімуми). Для дітей з інвалідністю ця допомога збільшується до 3,5 прожиткових мінімумів, тобто 11186 гривень.
Прийомні сім'ї, які беруть від одного до чотирьох дітей, також отримують допомогу. Кошти на утримання дітей виплачуються одному з прийомних батьків.
Водночас Кабінет Міністрів ініціював законопроєкт, який реорганізує дитячі будинки сімейного типу в прийомні сім'ї. Щоб ініціатива набула чинності, її мають підтримати у Верховній Раді, а потім – підписати Президент.
Аналітики "Центру спільних дій" вважають, що такі зміни допоможуть краще підготувати дітей-сиріт до самостійного життя.
Законопроєкт передбачає, що у прийомній сім'ї має бути не більше восьми дітей, включно з рідними до 23 років. В одній родині зможе бути максимум шестеро дітей-сиріт. Виняток – якщо всі влаштовані діти є рідними братами й сестрами. Передбачається, що зменшення кількості прийомних дітей дасть можливість краще за ними доглядати.
Дитбудинки сімейного типу автоматично перетворяться на прийомні сім'ї, коли законопроєкт стане чинним. Якщо там понад шість дітей, їх не забиратимуть.
Прийомним батькам позачергово надаватимуть будинок або багатокімнатну квартиру. Для цього укладатиметься договір між батьками та органом місцевого самоврядування.
Якщо прийомна сім'я перестане діяти, прийомні батьки мають звільнити видане їм житло для інших. Якщо вони не матимуть, де жити, їм нададуть інше приміщення. Прийомні діти від 16 років отримають право на соціальне житло, якщо у них немає іншого.
Нагадаємо, що раніше ми робили інтрукцію того, як у Чернівцях всиновити дитину.
Також ми спілкувалися з двома сімʼями, одна з яких створила будинок сімейного типу, інша - всиновила дітей:
  • "Дитина - не іграшка і не товар з магазину" - як сім'я у Чернівцях виховує девʼятьох дітей - ВІДЕО
  • Історія родини Венгренюків: створення будинку сімейного типу у Чернівцях