русский корабльнахуй
 
Чернівці  20 червня 2024 12:31 

Оформляли кредити на людей: на Буковині викрили аферистів

підтримай автора: оригінал
18
1k
0
Фото: Відділ комунікації поліції Чернівецької області
На Буковині викрили організовану злочинну групу шахраїв, які під приводом надання онлайн-роботи оформляли кредити на людей.
Минулого року поліцейські викрили аферистів, які ошукали людей з використанням електронно-обчислювальної техніки. Наразі ж правоохоронці встановили всіх фігурантів злочинного угрупування, пише Медіа агентство АСС.
За даними Відділу комунікації поліції Чернівецької області, організував злочинну схему 29-річний житель Києва. Він залучив до своєї діяльності ще двох спільниць, віком 21 та 29 років.
Зловмисники в одній соціальній мережі розміщували оголошення про віддалену роботу - «Люди не платіть кошти за ссилки, сайти! Є можливість заробляти щоденно, потрібні картки. Чесно! Законно! Пишіть у пп». Під час переписки шахраї розповідали потенційним жертвам умови заробітку та входили в довіру для отримання конфіденційної інформації. Щоб заволодіти прихильністю та довірою, «роботодавці» за кожне користування картковим рахунком платили громадянам по 500 гривень.
Надалі аферисти отримали копії документів, а саме паспорт, індивідуальний код платника податків та інші персональні дані жертв, а також схиляли до введення комбінацій на мобільному телефоні, які блокували номер телефону. Провівши ці маніпуляції, шахраї отримували доступ до онлайн-банкінгу потерпілих та оформляли кредити на їхнє ім’я.
Правоохоронці встановили, що зловмисники причетні до вчинення майже 250 шахрайств і 45 фактів незаконного привласнення та використання офіційних документів.
За даними Чернівецької обласної прокуратури, вони незаконно привласнили кошти банківських та кредитних компаній на загальну суму понад 1,8 млн грн.
Наразі слідчі поліції повідомили фігурантам про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:
- ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 357 (Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження);
- ч. 3 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 182 (Порушення недоторканності приватного життя);
- ч. 2, 3 ст. 27 (Види співучасників), ч. 4 ст. 190 (в редакції до 11.08.2023) (Шахрайство);
- ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Слідство триває.