русский корабльнахуй
 
Чернівці  19 червня 2024 12:38 

У Чернівецькій області зафіксували випадок ботулізму

підтримай автора: оригінал
15
953
0
Ілюстративне фото
Ботулізм - це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю.
У травні до Чернівецької обласної клінічної лікарні звернувся чоловік, який скаржився на біль та лихоманку. Чоловік був у стані середньої важкості.
За результатами епідрозслідування з'ясувалось, що він отруївся м'ясною консервацією домашнього приготування. Про це МА АСС розповіла медична директорка ЧОКЛ Ольга Снігуряк.
Пацієнт отримав необхідне лікування, йому ввели протиботулінічну сироватку. Лікувався чоловік у інфекційному відділенні ОКЛ.
Відомо, що пацієнт - мешканець Чернівецького району.
Цей випадок ботулізму став першим цього року, попередніми роками таких випадків на Буковині не фіксували, повідомили у Центрі контролю та профілактики хвороб.
Ботулізм - це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо.
Токсин не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Окрім того, пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.
Важливо вживати тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.
Ознаки захворювання на ботулізм
Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:
- м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
- сильно виражена сухість у роті,
- нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
У разі підозри на ботулізм – негайно звертайтеся до лікаря.