русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  19 червня 2024 10:27 

Отруїлися домашньою тушонкою: на Буковині зафіксували випадок ботулізму

підтримай автора: оригінал
14
2.1k
0
У Чернівецькій області у травні був зафіксований випадок ботулізму.
Про це molbuk.ua повідомили у Центрі профілактики та контролю хвороб у Чернівецькій області.
Загалом по Україні у травні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм — переважно після вживання домашньої продукції з риби та м’яса. Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві.
Випадок ботулізму у Чернівецькій області зафіксували 16 травня.
Людина потрапила до Чернівецької обласної лікарні у стані середньої важкості.
За епідрозслідуванням виявили, що отруїлися м’ясною тушонкою домашнього приготування.
У Чернівецькій області за останні десять років було зафіксовано 26 випадків ботулізму. Найбільшу кількість хворих реєстрували у 2014 році — 7 випадків. Відтоді кількість хворих зменшувалася. У 2022 році на ботулізм захворіла одна людина, у 2023 році — жодного хворого.
Смертельних випадків не було зафіксовано.
ДОВІДКА
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, грибів, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню), якщо при приготуванні порушенні санітарні правила приготування чи зберігання, через недостатню стерилізацію консервів; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення, зберігання та реалізації.
Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо.
Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.
Редактор: Людмила Осадчук
19-06-2024, 10:27