русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  04 червня 2024 17:58 

Чи можна не оплачувати е-лікарняний: в упралінні праці пояснили

підтримай автора: оригінал
16
587
0
Працівнику відкрили е-лікарняний. Однак він працює. Чи можна не оплачувати лікарняний у випадку, коли працівник не скористався своїм правом спокійно відлежатись на лікарняному, а фактично працював?
Про це повідомляє Департамент соціально-економічного розвитку та стратегічного планування міської ради.
Так! Не тільки можна, а й потрібно. Річ у тім, що Кодекс законів про працю України зобов’язує роботодавця забезпечувати достовірне ведення обліку відпрацьованого часу.
Тож якщо працівник ходить на роботу та виконує свої посадові (робочі) обов’язки, роботодавець повинен це відобразити в табелі обліку робочого часу. Проте не зайвим буде пояснити працівникові, що в такому випадку, він зможе отримати лише заробітну плату за фактично відпрацьований час, а не зарплату + лікарняні.
Чинним законодавством не передбачено одночасної виплати зарплати та виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю за один і той самий період
Як це оформити?
Рекомендовано роботодавцю отримати від працівника пояснювальну записку щодо оформленого е-лікарняного.
Наприклад, — вказати ПІБ, посаду працівника, якого числа (дата відкриття е-лікарняного) та чому звертався до лікаря, чому вирішив вийти на роботу, чи знав про відкриття електронного лікарняного".
Навіщо пояснювальна? Щоб убезпечити себе від можливих звинувачень щодо того, що це не сам працівник вирішив працювати під час хвороби, а його примушував до цього роботодавець.
Далі страхувальнику чи уповноваженим ним особам необхідно розглянути електронний листок непрацездатності, пояснювальну записку та винести за ним рішення про відмову в призначенні лікарняних працівнику, який незважаючи на хворобу, працював. Підстава — ч. 1 ст. 15 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" № 1105 — відсутність втрати заробітку (доходу). Таке рішення краще прийняти вже після завершення періоду непрацездатності, протягом якого працівник працював. Бо самопочуття працівника може погіршитися і він може й таки піти на лікарняний.
Крім того, працівнику треба надати повідомлення про відмову у призначенні допомоги із зазначенням причини та порядку оскарження. Це слід зробити не пізніше 5 днів після прийняття відповідного рішення (ч. 1 ст. 24 Закону № 1105).
Редактор: Аліна Книжник
4-06-2024, 17:58