русский корабльнахуй
 
Обласна влада  31 травня 2024 21:25 

Для захисників і цивільних: у Чернівецькому обласному медично-діагностичному центрі відкрили реабілітаційно-бальнеологічне відділення

підтримай автора: оригінал
19
836
4
Це новостворений підрозділ із цілющими ваннами, кваліфікованими лікарями та широким спектром послуг. Тут зможуть відновлювати здоров’я як військові, що повернулися з фронту, так і цивільні буковинці.
Лікувальну воду доправлятимуть із санаторію «Брусниця». За словами голови Чернівецької обласної ради Олексія Бойка, відкриття реабілітаційно-бальнеологічного відділення на базі Центру фактично стало першим кроком до того, щоб санаторій знову почав приймати людей. Адже 22 вересня 2023 року «Брусниця» отримала спеціальний дозвіл на користування надрами на 20 років.
Документ видали за зверненням Чернівецької обласної ради. Робота над отриманням спецдозволу тривала майже два роки і завершилася відновленням справедливості.
«Як тільки ми отримали спецдозвіл від Державної служби геології та надр України, одразу почали працювати над тим, аби бальнеологічний санаторій «Брусниця» відновив роботу. Однак цей процес потребує часу та фінансування. Потрібно здійснити передпроєктні та проєктні роботи, обрати кращі варіанти і знайти гроші на будівництво нових корпусів, закупівлю обладнання та облаштування території.
Тобто, перш ніж «Брусниця» знову почне приймати відвідувачів, мине якийсь період. Водночас військові, які мали поранення, та інші громадяни, що перенесли важкі хвороби, потребують відновлення вже сьогодні, аби повернутися до повноцінного життя. У них немає часу на очікування. І щоб наші люди не шукали реабілітаційних послуг в інших областях, а могли отримати їх на місці, ми вирішили відкрити такий підрозділ на базі Чернівецького обласного медично-діагностичного центру», – розповідає голова обласної ради.
Таким чином, після повернення санаторію «Брусниця» спеціального дозволу на користування надрами, усі, кому необхідні бальнеологічні процедури, можуть отримати їх у Чернівцях, не чекаючи поки розпочне функціонувати сам санаторій.
«Для нас було важливо, щоб після отримання спецдозволу на користування надрами, люди мали змогу якомога швидше використовувати мінеральні води з «Брусниці» для оздоровлення. І я вдячний керівнику та всій команді медично-діагностичного центру, працівникам обласної ради, які підхопили ініціативу та втілили її у життя», – каже Бойко.
Роботи у виділених під реабілітаційно-бальнеологічне відділення приміщеннях Чернівецького обласного медично-діагностичного центру стартували на початку року, а вже з червня тут прийматимуть відвідувачів.
У закладі можна буде пройти всі види фізіотерапевтичного лікування, приймати ванни та інші водні процедури, отримати психологічну допомогу. Тут працює мультидисциплінарна команда фахівців, котра надаватиме якісні реабілітаційні послуги.
Допомагатимуть недужим із проблемами опорно-рухового апарату, серцево-судинної та нервової системи. Прийняти зможуть від 60 до 100 пацієнтів на день.
Це лише перший етап, реабілітаційно-бальнеологічне відділення розбудовуватимуть і надалі. Як пояснив генеральний директор ОКНП «Чернівецький обласний медично-діагностичний центр» Борис Гушилик, наразі завершили перший етап облаштування підрозділу, на черзі ще два – відкриття бювету, басейну та соляної кімнати. Також у майбутньому до закладу планують доправляти воду не тільки з «Брусниці», а й інших лікувальних джерел Буковини та України.
Для роботи відділення Центр уклав договір із Національною службою здоров’я України. Тож для пацієнтів, які отримали направлення від сімейного лікаря чи вузькопрофільного спеціаліста, послуги будуть безкоштовними.