русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  21 травня 2024 17:00 

"Пам'ятаю запах яблук, бо ніколи їх не бачив": у Чернівцях відбулося вшанування жертв сталінських репресій

підтримай автора: оригінал
32
1k
0
Сьогодні, 21 травня, у Чернівцях відбулося вшанування пам'яті жертв сталінських репресій з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій біля Меморіалу на вулиці Руська.
Про це повідомляє Чернівецька обласна військова адміністрація у Facebook.
Під час церемонії вшанування декілька репресованих поділилися своїми історіями.
Єлізавету Колєснікова та її родини росіяни вислали до Сибіру в 1949 році, о 2 годині ночі.
"Тоді ми мешкали в Бричанському районі, це Молдова. Мою маму та чотирьох дітей забрали в Сибір. Їхали туди тиждень. Мій батько нас знайшов лише через два місяці. Пошуки йому далися важко, оскільки постійно погрожували, що переселять в інше місто. У Сибірі ми прожили 8 років. Коли нас реабілітували, то повернулися на батьківщину. Однак там нас не прийняли та сказали, що ми вороги народу. Приїхали до маминого рідного брата в Чернівці й там залишилися", – розповідає репресована Єлізавета Колєснікова.
Реабілітували родину Колєснікових офіційно тільки в 1989 році, через 40 років.
Відомо лише, що десятки тисяч людей було розстріляно, а сотні тисяч пройшли через в'язниці, заслання, табори та приховані психіатричні репресії. Від тотального терору постраждали всі верстви українського населення — від інтелігенції до селянства.
"Я з родини репресованих, мій батько був етнічний німець, а мама буковинка. Тата вислали за етнічність. Бабуся працювала зв’язковою в УПА, тому її, моя матір та тітку вислали. У тих бараках мій тато зійшовся з мамою і я там народився. Перебувати було дуже важко, холодна, а сидіти просто так не можна, треба було працювати", – каже репресований Валентин Шмальц.
Валентин Шмальц розповідає, що коли помер Сталін, то тільки тоді його сім'ї дозволили поїхати на батьківщину.
"Приїхали ми в село, перед цим отримали посилку з яблуками. Я не знав, що там, тому коли відкрили ящик, то той запах плодів ще досі пам’ятаю. Бо до того їх ніколи не бачив", – репресований Валентин Шмальц
Учасники заходу вшанували пам'ять жертв політичних репресій хвилиною мовчання, молитвою за спочилих, а також покладанням лампадок до Меморіалу.
Редактор: Ангеліна Петльована
21-05-2024, 17:00