Алкоголь давно став звичною частиною соціального життя – від дружніх вечірок до сімейних застіль. Його часто сприймають як спосіб розслабитися після важкого дня або підняти настрій у компанії.
Проте навіть незначні дози спиртного можуть мати непомітний, але серйозний вплив на організм. Експерти застерігають: найбільш небезпечний побічний ефект алкоголю стосується не похмілля, а вашого травлення та здоров’я стравоходу, пише eatthis.com.
"Алкоголь може стати причиною кислотного рефлюксу. Він розслабляє нижній стравохідний сфінктер – м’яз, що відділяє шлунок від стравоходу. У результаті кислота легше піднімається вгору, провокуючи печію", – пояснює лікар-дієтолог Алісія Галвін.
Регулярне вживання спиртного підсилює ці симптоми, а згодом може призвести до небезпечних ускладнень. Американське онкологічне товариство повідомляє, що у людей із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) дещо підвищується ризик розвитку аденокарциноми стравоходу, особливо якщо симптоми проявляються часто.
Якщо не лікувати рефлюкс протягом тривалого часу, це може призвести до стравоходу Барретта – стану, при якому слизова оболонка стравоходу змінюється. Хоч більшість людей із цим діагнозом не стикаються з онкологією, ризик розвитку аденокарциноми у них все ж значно вищий, зазначає Американське онкологічне товариство. До того ж, стравохід Барретта може з часом викликати дисплазію – зміну клітин, що також пов’язана з ризиком раку.
Дослідження, опубліковане в журналі Cancer, показало, що серед понад 490 тисяч учасників проєкту NIH-AARP з питань харчування та здоров’я, наявність кислотного рефлюксу подвоювала ймовірність розвитку плоскоклітинного раку стравоходу та гортані.
Алісія Галвін також зазначає, що шкідливий вплив алкоголю на травну систему не обмежується лише рефлюксом.
"Алкоголь знижує здатність тонкого кишківника засвоювати поживні речовини і водночас підвищує проникність стінок кишківника для токсинів. Це може призвести до ураження печінки та інших органів", – пояснює фахівчиня.
Крім того, спиртне порушує нормальну роботу кишкових м’язів, спричиняючи діарею, і стимулює ріст грамнегативних бактерій, які погіршують стан слизової оболонки кишечника.
Дієтолог радить: якщо ви все ж вирішили пити, робіть це вкрай помірно. А у разі появи печії, рефлюксу чи будь-яких проблем зі шлунково-кишковим трактом – не зволікайте з візитом до лікаря.