русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  Вчора 11:41 

«Мої кавуни – без жодної хімії»: фермер із села Бояни вирощує органічні кавуни

підтримай автора: оригінал
1
425
0
За десять кілометрів від Чернівців – у селі Бояни – Георгій Юрку вирощує кавуни. На смак вони не поступаються кавунам із Херсонщини чи Одещини. Пан Георгій називає ці кавуни буковинськими. І запевняє, що основна їхня особливість у тому, що вони вирощені без жодної хімії, йдеться у публікації "МБ".
Найбільший кавун, який пан Георгій цього року зібрав, важив 20 кілограмів.
Минулого року виростив кавун на 16 кілограмів. Загалом кавуни Георгій вирощує вже три роки. Зізнається, що це радше його хобі, ніж заробіток. Починав вирощування із 30 соток. Тепер кавуни ростуть на чотирьох гектарах. Ділянки з кавунами розташовані у різних частинах села.
Багато хто, спробувавши буковинський кавун, спеціально чекає, коли він дозріє.
"Мені часто кажуть, що більше ні в кого не купують кавунів, бо знають, що мої вирощуються без хімії. Мої кавуни є органічними, я не використовую жодних нітратів. Для підживлення використовую перепелиний перегній. Щоб не було бур’яну, наймаю для просапування людей і не даю хімічних препаратів, як це зараз поширено", – каже Георгій.
Чоловік зізнається, що вирощувати кавуни вийшло не одразу. Були помилки, але він усе таки вирішив досягти результату.
"Я ніколи не вирощував кавуни, але якось купив на базарі смачний кавун і захотів і собі такий виростити. У мене не одразу вийшло. Перший рік пробував садити із того насіння, що було у кавунах. То була помилка: бадилля виросло, а кавунів майже не було. Але я не опустив руки, бо хотів досягти результату. Наступного року почав купувати насіння через інтернет. І вже мав урожай. Зараз вирощую кавуни семи сортів. Дуже гарно себе зарекомендували сорти "Талісман", "Топ Ган". Вони витривалі до нашого буковинського клімату", – провадить пан Георгій.
На полі у Георгія різні кавуни. Одні збирає раніше, інші пізніше.
"Розсаду вирощую у теплиці поетапно. Так само поступово висаджую кавуни. Це роблю, щоб вони дозрівали один за одним, і я встигав їх продавати. Кавунам потрібна волога, щоб вони мали поживу. Облаштував на полі крапельну систему для поливу і мульчувальну плівку. Завдяки плівці земля більше нагрівається, і кавуни краще ростуть. Це спосіб, який я випробував самостійно. Є в мене ділянки без поливу і плівки, тож бачу, що там не такий гарний врожай", – пояснює Георгій.
Георгій показує кавуни на полі, багато з них досить великі. Але чоловік каже, що цьогоріч урожай гірший, ніж минулого року.
"Погода була не дуже сприятливою. Літо холодне,а для кавунів це проблема. Щоб кавун гарно ріс, температура вночі має бути не нижчою за +16, а цього року влітку температура опускалася і до +12 градусів", – каже Георгій.
Чоловік разом із сином саме завантажують у машину кавуни. Він продає їх на Калинівському ринку, а також у центрі села Бояни.
"Коли люди купують кавун, одразу попереджаю: якщо він раптом буде зелений, готовий замість нього дати два стиглих. Такі випадки траплялися, і я виконував свою обіцянку. Мої кавуни ніколи не бувають в’ялими, а завжди свіжі, їх ввечері рву на полі, а вже наступного дня продаю. Сезон кавунів триває два місяці – із серпня до жовтня. Якщо стає холодно, кавун вже не росте, тож немає сенсу його тримати на полі довго. Цього року кавун дозрів на кілька тижнів пізніше, тож погода покаже, як довго їх будемо збирати", – розповідає Георгій.
Поради від фермера
[i][/i]
Як вибрати стиглий кавун
Багато людей, вибираючи кавун, шукає сухий хвостик. Це неправильно, адже якщо хвостик сухий, значить він вже тривалий час не отримував поживних речовин і може бути несолодким. Кавун має мати жовту пляму: це значить, що він достиг і буде солодким.
Якщо ви постукаєте по кавуні, звук має бути дзвінким, як у барабана. Тоді це хороший кавун. Якщо звук кавуна відкритий, він вже перестиглий.
Краще купувати кавуни середнього розміру. Вони часто солодші за великі. Найкраще якщо він важить 7-10 кілограмів.
Щоб кавун довше зберігався, кладу на розрізану частину зубчик часнику. Обгортаю кавун повністю плівкою. Випробував, що такий кавун може стояти два-три тижні у холодильнику, і смак його не погіршиться. Але коли будете його їсти, верхню скибочку зрізайте.