русский корабльнахуй
 
Чернівці  07 липня 2025 14:12 

Від початку року в Україні від ботулізму померло 3 людей: яка ситуація на Буковині

підтримай автора: оригінал
19
691
0
Фото: ілюстративне
У літній період зростає ризик захворювання на ботулізм - небезпечну інфекцію, що вражає нервову систему та може призвести до паралічу або смерті.
В Україні, за перші 6 місяців 2025 року всього зареєстрували 46 вогнищ ботулізму, в яких постраждали 57 людей, із них семеро дітей. Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я України, пише МА АСС.
Зараз діагноз «ботулізм» підтвердили у 42 людей. Троє хворих померли - летальні випадки зареєстровані в Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях.
Яка ситуація із ботулізмом на Буковині
Як повідомив у коментарі МА АСС лікар-епідеміолог, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Юрій Падурару, у 2025 році випадків ботулізму в області не зареєстровано.
Минулого року в області зареєстрували один випадок ботулізму у дорослого мешканця Чернівецького району внаслідок споживання м’ясного паштету домашнього консервування.
Ботулізм - це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.
Найнебезпечнішими продуктами є домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів; в’ялена або копчена риба, виготовлена без дотримання санітарних норм; домашні паштети та ковбаси, зазначив лікар-епідеміолог.
Симптоми хвороби
За словами Юрія Падурару, перші прояви хвороби виникають зазвичай протягом 12-36 годин після вживання зараженої їжі. З’являється м'язова слабкість, утруднене дихання, відчутна сухість у роті. Погіршується зір: «туман», сітка або двоїння перед очима
Щоб вберегтися від ботулізму фахівець радить відмовитись від домашніх м’ясних консервів, паштетів, в’яленої та копченої риби невідомого походження; вибирати лише сертифіковану продукцію; зберігати м’ясні та рибні продукти обов’язково в холодильнику.
При підозрі на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря та не займатися самолікуванням.