Фото з відкритих джерел
Вживання більшої кількості цих високоякісних вуглеводів у середньому віці може допомогти старіти повільно - як фізично, так і розумово.
Високоякісні вуглеводи - це вуглеводи з цільного зерна, фруктів, некрохмалистих овочів і бобових. Ці вуглеводи були пов'язані з кращою фізичною функцією і когнітивним здоров'ям десятиліття по тому, зазначила дієтологиня Енні Нгуєн. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Те, що ви їсте у свої 40 і 50 років, може допомогти визначити, наскільки повільно ви старієте, вже будучи старшими. Згідно з новим дослідженням, жінки, які споживали більше високоякісних вуглеводів і клітковини в середньому віці, мали значно більше шансів досягти похилого віку з гарною фізичною і когнітивною функцією - і без серйозних хронічних захворювань, зазначила дієтологиня.
Примітно, що вуглеводи такі, як, наприклад, печиво, макарони з білого борошна, мали протилежний ефект.
Дослідники з Університету Тафтса і Гарвардської школи громадської охорони здоров'я ім. Т. Х. Чана під час проведення дослідження. Т. Х. Чана в ході роботи з'ясували, що якість має значення, коли йдеться про вуглеводи та старіння.
Аналіз показав, що споживання високоякісних вуглеводів із цільного зерна, фруктів, овочів і бобових, а також більш високої загальної кількості харчових волокон у середньому віці було пов'язане з підвищенням ймовірності здорового старіння на 6-37 % і поліпшенням психічного та фізичного здоров'я.
Тим часом дієти з високим вмістом рафінованих вуглеводів - з доданих цукрів, білого хліба та інших оброблених зернових - були пов'язані з гіршими результатами. Жінки, які їли більше рафінованих вуглеводів, мали на 13 % нижчу ймовірність хорошого старіння. Крохмалисті овочі, як-от картопля та кукурудза, також були пов'язані з нижчими маркерами старіння, особливо при вживанні у великих кількостях.
Вчені також вивчили, що станеться, якщо замінити певні макронутрієнти високоякісними вуглеводами. Заміна рафінованих вуглеводів, жирів або тваринних білків високоякісними вуглеводами призвела до збільшення шансів на здорове старіння на 7-16 %.
Дієтологиня зазначила, що якщо ви хочете додати більше цільного зерна до раціону, то обирайте в магазині коричневий рис, кіноа, овес, булгур або фарро замість білого рису чи макаронів.
Нгуєн додала, що додавання бобових у раціон також може допомогти. Квасоля, сочевиця і нут - це бюджетні, багаті на клітковину джерела рослинних вуглеводів і білка.
Вона зазначила, що ці невеликі зміни можуть накопичуватися з плином часу, потенційно допомагаючи зберегти ясність розуму, фізичну силу і загальне благополуччя в більш пізні роки.