Багато хто впевнений, що дотримується здорового способу життя, але деякі повсякденні звички можуть лише створювати ілюзію турботи про себе. Названо звички, які насправді можуть шкодити шлуку.
Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).
Пити воду з лимоном для "запуску ШКТ"
За словами експерта, такий напій може подразнювати слизову при гастриті, диспепсії або ГЕРХ. Тому ніякого "запуску" вона не забезпечує.
Лимонна кислота роз’їдає емаль, особливо якщо:
пити воду повільно або часто
не полоскати рот після цього
З часом це може призвести до підвищеної чутливості зубів і карієсу.
У деяких людей лимонна вода може викликати:
дискомфорт у шлунку
нудоту або навіть діарею (особливо натщесерце)
Хоча лимон містить калій і вітамін C, регулярне вживання великої кількості кислої рідини може змінити pH сечі та посилити утворення оксалатних каменів у схильних людей.
Їсти часто салати з сирих овочів
Це здається корисним, але при синдромі подразненого кишківника, синдромі надмірного бактеріального росту чи колітах - це прямий шлях до здуття і болю.
Немає рекомендацій, що треба їсти лише свіжі овочі. Термічно оброблені теж корисні. Тому варто комбінувати.
"Памʼятаємо, про гарвардську тарілку. Салат з овочів - не повноцінний прийом їжі!" - додала експерт.
Їсти фрукти та ягоди кілограмами, адже це не солодощі
Дійсно, 100 г лохини чи 200 г полуниці краще за плитку шоколаду. Однак, кілограм полуниці чи черешні за вечір це вже не корисно.
Варто дотримуватись норми у 250-400 г на день. В надлишковій кількості можуть провокувати здуття, болі в животі та зміну випорожнень.
Обирати лише безглютенові чи безлактозні продукти
Часто люди обирають такі продукти абсолютно без показів.
За словами медика, не всі болі в животі чи метеоризм - непереносимість глютену чи лактози. Продукти без глютену та рослинне молоко часто містять багато "сюрпризів" у своєму складі.
Безглютенові продукти часто містять менше:
клітковини
заліза
фолієвої кислоти
вітамінів групи B
Тоді як безлактозні продукти можуть мати менше:
кальцію
вітаміну D
білків (якщо це замінники молока)
Це може призвести до дефіцитів, особливо при тривалому вживанні.
Пити пробіотики для покращення міклофлори
У здоровому організмі мікробіом підтримується природно: через різноманітне харчування, фізичну активність, сон.
Без дисбалансу (дисбіозу) додаткові пробіотики зазвичай не приживаються в кишківнику - організм їх просто "виводить".
Тому більше - не означає краще, а надлишок певних бактерій може порушити баланс.
Навіть якісні пробіотики можуть спричинити:
здуття живота
газоутворення
дискомфорт у шлунку
діарею або запор
Харчуватись "як годинник", навіть коли немає апетиту
Багато людей дотримуються думки, що треба їсти кожні 3 години, щоб не було гастриту. Однак, апетит - теж важливий сигнал організму.
Якщо їсти без голоду, то часто зʼявляється важкість. Краще прислухатись до себе, а не до режиму "з книжки".
Якщо ти їси лише тому, що "прийшов час", а не тому що голодний - організм втрачає чутливість до власних потреб.
Це може призвести до:
переїдання, якщо їси без апетиту
або, навпаки, недоїдання, якщо ігноруєш голод, бо "ще не час"
"Але не плутайте з тим, щоб не їсти цілий день, а ввечері "відвести душу". Три прийоми їжі я раджу мати", - пояснила Белінська.